Tyson Fury a bitva titánů! Pracoval v lomu, byl bezdomovec. Po MMA chce ovládnout i box a slibuje rychlé KO

Tyson Fury

Autor: Jan Novák

28. října 2023 15:54

Tyson Fury a Francis Ngannou se chystají na svůj životní boxerský zápas v těžké váze, který se koná v Saúdské Arábii. Bývalý šampión těžké váhy UFC Francis Ngannou se poprvé vydává do profesionálního boxu, když čelí Furymu. Informuje Sky Sports.

Francis Ngannou z Kamerunu vyrůstal v těžkých podmínkách, které byly ještě drsnější než u mnoha jiných minulých a nebo budoucích šampionů. Přesto se vypracoval z těžkých podmínek až na vrchol světa UFC, což je nejprestižnější organizace smíšených bojových umění na světě. Stal se dominantní postavou v divizi těžké váhy a nyní se rozhodl pro výzvu, kterou by někteří považovali za nemožnou.

Při svém debutu v profesionálním boxu se postaví proti neporaženému králi těžké váhy, Britovi Tysonu Furymu, který má na svém kontě 33 vítězství a 1 remízu. Tato střetnutí slibují vzrušující bojovou akci a příběh o vůli a odhodlání Ngannoua je inspirací pro mnoho lidí.

Tyson Fury vs Francis Ngannou | OFICIÁLNÍ PROMO | BITVA NEJŠPŠÍCH | OCT. 28 ESPN+ PPV

Video: Top Rank Box

Souboj se uskuteční v sobotu 28. října v Rijádu (nástupy bojovníků přibližně ve 23:40). Dostal pro těžkou váhu příznačný název „Bitva o nejhrozivějšího“ (šampion v těžké váze nese přezdívku „nejhrozivější muž na planetě“).

Nejde o exhibici, zápas se uskuteční pod pravidly profesionálního boxu na 10 kol. Galavečer na našem území nevysílá žádná televize, přenos si můžete zakoupit na platformě DAZN za 10 eur.

Fury je úřadující šampion organizace WBC, nicméně titul není v sázce. Ngannou totiž profesionálně nikdy neboxoval a tak nefiguruje v žebříčku organizace. Vítěz si odnese jen „památný pásek WBC z Rijádu“.

Ngannou se ale může stát novým lineárním šampionem. Fury se jím stal vítězstvím nad Ukrajincem Vladimirem Kličkem v listopadu 2015. Zůstane jím, dokud nepřehraje nebo neukončí kariéru.

Fury je obrovský favorit a MMA šampionovi chystá tvrdé přivítání v profesionálním ringu. „Je to úplně jiný sport. Je to jakoby šampion ve stolním tenisu vyzval ve finále Wimbledonu Novaka Djokoviče,“ prohlásil sebevědomý Fury.

Očekává se, že Ngannou se bude proti technicky i pohybově zdatnějšímu a v ringu nesrovnatelně zkušenějšímu Furymu spoléhat na sílu úderu. Nakonec je autor nejtvrdšího zaznamenaného úderu.

„Ekvivalentem jeho úderu je 96 koňských sil. To se vyrovná srážce s Fordem Escort jedoucího v plné rychlosti. A je to silnější než úder dvanáctikilovým kladivem plnou silou zpoza hlavy,“ popsal Ngannouův rekordní úder šéf UFC Dana White.

Fury plánuje boxovat na distanc a vypinkávat Ngannoua, zatímco britský šampión věří, že zápas skončí knockoutem do šestého kola. Vítězství Kamerunce by bylo ohromujícím překvapením v dějinách boxu.

Francis Ngannou měl těžký začátek života. Jeho otec byl pouliční rváč a násilník, a rodina trpěla jeho agresí. Ngannou však našel inspiraci v opaku svého otce. Po rozvodu rodičů zůstal s matkou a od deseti let pracoval, aby podpořil rodinu. Během obtížných období chodil pracovat do lomu na těžbu písku, a to zejména během deštivých dnů, kdy byla práce nejtěžší a pracovní síla byla potřebná nejvíce.

„Nesnášel jsem místo, kde jsem vyrůstal. Nesnášel jsem ten písečný lom. Nesnášel jsem svůj život. Doufal jsem, že někdo přijde a vytáhne mě odtud pryč. Nikdo však nepřišel,“ říká.

Jako obdivovatel Mika Tysona, který ho mimochodem připravoval na Furyho, snil o boxerské kariéře v USA. Ve 22 letech navzdory nevoli rodiny začal trénovat. Po roce však onemocněl a přestal. Zdálo se, že snu je konec. Dělal vykladače náklaďáků či taxikáře: "Bylo to však jen prožívání, ne život."

„Když nemůžete ovlivnit své prostředí, změňte prostředí,“ řekl si ve 26 letech a emigroval. S pár úsporami, bez víz a potřebné dokumentace se potřeboval dostat z Kamerunu přes Nigérii, Niger, Alžírsko, Maroko až do Španělska. Před strastiplnou cestou ještě jednou navštívil rodinu pro případ, že to nepřežije.

Ngannou se na své cestě často setkával s nesnázemi a násilím. Často byl připraven o své úspory cestou na hranici a dokonce spolkl část peněz, aby nepřišel najednou o vše. Při pokusu dostat se do Maroka překonal Saharu s dalšími migranty na pick-upu. Nedostatek vody je donutil riskovat pitím z kontaminovaných zdrojů.

V marockých lesích se spolu s dalšími migranty snažil přežít tím, že lovili zvěř nebo jedli odpadky. Musel dokonce bojovat s potkany o jídlo. Nejtěžší částí bylo pokusit se dostat z Maroka do Španělska, buď přes pevninskou hranici s vysokými oplocením nebo po moři. První pokus skončil vážným zraněním na ostnatém drátu, což ho následně přivedlo k nebezpečnému návratu do pouště.

Utekl z Afriky bojovat v UFC: Francis N'Gannou Documentary

Video: Patrik Gavia

Tam byl bez jídla a vody, 15 kilometrů od nejbližší vesnice. Musel se rozhodnout, zda se vrátí domů nebo podstoupí vše znovu.

Po šesti neúspěšných pokusech se Ngannouovi podařilo dostat do Španělska. Nafukovací člun obalili hliníkovou fólií, aby se vyhnuli radarům, a zabezpečili si španělskou SIM kartu. Když byli dostatečně blízko k španělským břehům, zavolali o pomoc, a na jejich volání odpověděl Červený kříž. Poté strávil dva měsíce ve vězení za ilegální vstup na španělské území, ale byl nakonec propuštěn se statusem uprchlíka, protože Španělsko nevydává vězně do Kamerunu. Celá jeho cesta do Evropy trvala 14 měsíců.

Po propuštění byl bez domova, nejprve ve Španělsku a poté vydal se vlakem načerno do Francie, kde přespával v nezabezpečených garážích. Tato situace byla pro něj oproti tomu, co prožíval v Maroku, výrazným zlepšením, protože byl svobodný a měl příležitost změnit svůj život.

Když se poprvé dostal do boxerského klubu, řekl, že nemá peníze, oblečení ani střechu nad hlavou, ale touží se stát boxerem. Bez chráničů zubů a s půjčenými rukavicemi začal trénovat, ale brzy prokázal svůj talent a odhodlání. Získal si respekt a klub mu umožnil přespávat v tělocvičně.

Francis Ngannou začal trénovat box a MMA téměř ve svých 27 letech, i když původně měl skeptický pohled na MMA. Nakonec se však nechal přesvědčit a v listopadu 2013 debutoval v MMA. Po dvou letech v UFC se zlepšoval, a během čtyř a půl roku od svého vstupu do tělocvičny se dostal až k zápasu o titul těžké váhy proti Stipu Miocicovi, který prohrál na body, ale tři roky později ho knokautoval.

V roce 2022 úspěšně obhájil svůj titul v UFC proti Cirylovi Ganemu a vydělal 600 000 USD, zatímco Tyson Fury si za svůj poslední zápas s Deontayem Wilderem vydělal 30 milionů USD.

Ngannou měl sen o boxu a vyšších výdělcích v ringu, což ho motivovalo, aby se dostal do UFC a usiloval o zápas s Furym. Za tento zápas by měl Ngannou dostat kolem 10 milionů USD, zatímco Fury si odnese mnohem více.

Fury má velkou důvěru v sebe a plánuje další zápas v prosinci, kdy se pokusí sjednotit tituly všech organizací v unifikačním zápase s Oleksandrem Usykem, který je šampionem WBA, WBO, IBF, IBO a magazínu The Ring.

Témata: Tyson Fury Box Francis Ngannou