Tropické počasí utnou bouřky. Meteorologové řekli, co je bude doprovázet

Bouřky

Autor: Jan Hrabě

10. července 2024 6:00

I ve středu bude pokračovat tropické počasí, ale zejména odpoledne ho utnou bouřky, které mohou být i velmi silné. Příslušná výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) vstoupí v platnost již hodinu před polednem. 

Počasí v Česku ovlivní od západu výrazné frontální rozhraní, na kterém se vyskytnou silné, respektive velmi silné bouřky. Doprovázet je budou přívalové srážky s úhrny kolem 50 až 70 milimetrů, nárazy větru o rychlosti kolem 90 kilometrů za hodinu a kroupy o velikosti kolem tří centimetrů. 

"Bouřková aktivita bude od západu slábnout, v Čechách odpoledne a večer, na Moravě a ve Slezsku během noci na čtvrtek, respektive čtvrtečního rána," uvedli meteorologové na sociální síti X. 

Počasí přes den (07-24):

Zpočátku jasno až polojasno, na západě až oblačno a ojediněle přeháňky. Od západu přibývání oblačnosti a postupně na většině území přeháňky nebo bouřky, i velmi silné. Na východě srážky až večer a v noci. Nejvyšší teploty 30 až 35 °C, v jihozápadní polovině Čech kolem 28 °C, v 1000 m na horách kolem 26 °C. Mírný jihovýchodní až jižní vítr 2 až 6 m/s se bude měnit na západní až severozápadní a v bouřkách přechodně zesílí.

Témata: Počasí Léto Bouřky ČHMÚ