Tropické počasí se v části ČR na chvíli změní! Udeří VELMI SILNÉ bouřky

Bouřka, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

19. června 2024 12:29

V Česku se k avizovaným tropickým teplotám přidává i varování před velmi silnými bouřkami, které dnes vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Bude při nich vydatně pršet, zesílí vítr a mohou také padat kroupy. 

Největší vedro bude dnes na východě území. "V přílivu teplého vzduchu od jihozápadu vystoupí ve středu odpoledne teploty v jižních Čechách, na Moravě a ve Slezsku místy nad 31 °C," uvedli meteorologové na síti X.

Zároveň varovali před velmi silnými odpoledními či večerními bouřkami na severovýchodě a východě území. Hrozí při nich krátkodobé intenzivní srážky, kroupy o velikosti kolem tří centimetrů a nárazy větru o rychlosti přes 90 kilometrů za hodinu. 

"Podobné projevy by mohly mít bouřky i jinde na Moravě a ve východní části Čech, pravděpodobnost, že se zde bouřky vytvoří, je ale výrazně menší. Ve druhé polovině noci na čtvrtek bouřková činnost ustane," dodali meteorologové.

Vzhledem k očekávanému výskytu přívalových srážek může v oblastech s výstrahou před velmi silnými bouřkami docházet k lokálnímu zatopení, nebo se může vyskytnout i přívalová povodeň. 

Témata: Počasí Léto Bouřky ČHMÚ