Tropické počasí o víkendu nečekejte. Bude příjemné léto

Letní počasí

Autor: Jan Hrabě

3. srpna 2024 6:00

První srpnový víkend nebude tropický. Doprovázet ho bude příjemné letní počasí, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

V sobotu se do Česka od západu rozšíří výběžek vyššího tlaku vzduchu. V neděli bude přes české území k východu postupovat okluzní fronta a za ní se bude přes střední Evropu přesouvat k severovýchodu tlaková výše. 

Jen nepatrně teplejší z obou víkendových dní má být ten dnešní, vyplývá z předpovědi. Nejvyšší teploty tentokrát každopádně zůstanou pod hranicí tropické třicítky. Na některých místech mohou dokonce jen sotva překonat dvacítku. 

Předpověď na sobotu:

V noci polojasno až skoro jasno, v severovýchodní polovině území zataženo až oblačno, místy s deštěm. V Čechách k ránu ojediněle mlhy. Přes den většinou polojasno, zejména v Čechách při zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky. Na severovýchodě zpočátku až zataženo a místy doznívající déšť. Nejnižší noční teploty 16 až 12 °C, v Čechách ojediněle až 10 °C. Nejvyšší denní teploty 23 až 27 °C, na severovýchodě kolem 21 °C, v 1000 m na horách kolem 18 °C, v Jeseníkách a Beskydech kolem 14 °C. Slabý, ve východní polovině území zpočátku mírný severozápadní až severní vítr 2 až 6 m/s. Večer vítr jen slabý proměnlivý.

Předpověď na neděli:

Většinou oblačno, místy, přechodně na většině území přeháňky, ojediněle bouřky. Nejnižší noční teploty 17 až 13 °C, na východě až 11 °C. Nejvyšší denní teploty 22 až 26 °C. Slabý, během dne přechodně mírný západní až severozápadní vítr 2 až 6 m/s.

Témata: Počasí Léto ČHMÚ