Traumaplán kvůli půlmaratonu v Praze. Běžcům se nedělalo dobře

Záchranná služba, ilustrační foto.

Autor: Jan Hrabě

6. dubna 2024 17:35

V Praze byl v sobotu odpoledne vyhlášen tzv. traumaplán kvůli probíhajícímu půlmaratonu v ulicích hlavního města. Důvodem byly zdravotní problémy některých účastníků běžeckého závodu. 

Pražská záchranná služba po jedné hodině odpolední informovala o vyhlášení traumaplánu. "Během akce došlo k mimořádné události, při níž má zdravotní obtíže větší množství osob, přičemž obtíže jsou spojeny s mírou fyzické náročnosti závodu," uvedli záchranáři na sociální síti X.

Zdravotníci později napsali, že poskytli péči vyšším desítkám pacientů, u nichž převažují kolapsové stavy. Dvacet minut po třetí hodině odpoledne byl traumatologický plán ukončen.

Záchranáři už před závodem informovali, že budou přítomni podél celé trati závodu. Například v Holešovicích umístili speciál pro mimořádné události GOLEM se stabilním týmem 17 zdravotníků doplněným o vozidlo s lékařem.

Vítězem pražského půlmaratonu se stal úřadující mistr světa Sabastian Sawe. Trať uběhl v nejrychlejším čase sezony 58 minut a 24 sekund. Podle stanice ČT sport jde o traťový i osobní rekord. 

Témata: Záchranná služba Praha