Tragická Velká pardubická: Smrt koně na Taxisu a oživování žokeje

Velká pardubická byla letos tragická

Autor: Libor Frýdl

8. října 2023 20:55

Favoritem Velké pardubické se letos stal desetiletý valach jménem Sacamiro v sedle s Janem Faltejskem. Čtyřicetiletý žokej již pošesté vyhrál tento slavný dostih, čímž si upevnil druhé místo v historických statistikách za osminásobným vítězem Josefem Váňou. Sacamiro, hnědák trenovaný Evou Petříkovou, předvedl skvělý výkon, když vylepšil svou třetí pozici z minulého roku a získal pro svého majitele největší část z pětimilionové dotace.

Druhým koněm, který proběhl cílem, byl Talent s jezdcem Pavlem Složilem, který zopakoval svůj výkon z předchozího roku. Třetí místo obsadil kůň jménem Star, jehož sedlal jezdec Marek Stromský. Pouze osm z 18 koní dokončilo celou trať dlouhou 6900 metrů.

Překážku, které se bojí většina jezdců, tzn. Taxisův příkop, nezvládlo sedm koní. Mezi těmi, kteří skončili na této překážce, byl také obhájce prvenství Mr Spex a druhý největší favorit Argan, jehož žokej Martin Liška utrpěl vážné zranění a byl oživován přímo na dráze. Poté byl převezen do nemocnice, uvedl server isport.cz.

Při hromadné kolizi na Taxisově příkopu byl viníkem kůň jménem Stuke, který překřížil dráhu koním běžícím za ním. Tato překážka byla upravena před dvěma lety kvůli zajištění bezpečnosti koní, ale přesto se stala pro Stuka fatální.

Velká pardubická 2023

Video: YouTube

Jan Faltejsek, který závodil na Sacamirovi, si vybral taktiku, kdy se snažil najít svou vlastní stopu a nejet příliš za jiným koněm, aby mohl překážku zdolat samostatně. Taxisův příkop se ukázal jako náročný a spousta soupeřů na něj nestačila. Faltejsek poznamenal, že na pravé straně byl Marcel Novák, který měl problémy s třmeny a možná posunutý sedlo.

Jan Faltejsek si tak po pěti letech od svého předchozího vítězství s Tziganem du Berlais připsal další triumf. Během své kariéry vyhrál Velkou pardubickou také s klisnou Orphee des Blins v letech 2012 až 2014 a s Charme Lookem v roce 2016.

Témata: Velká pardubická