Tragická střelba na FF UK: Univerzitě vadí, že policie případ odložila

Policisté zajistili místo tragické střelby na Filozofické fakultě UK. (21.12.2023)

Autor: Jan Hrabě

17. června 2024 18:40

Univerzita Karlova (UK) v pondělí podá stížnost proti policejnímu usnesení o odložení případu tragického prosincového útoku v budově Filozofické fakulty. Při střelbě zemřelo 14 lidí.

Škola uvedla, že usnesení, které obdrželi či obdrží všichni poškození, dostala v pátek, kdy začala plynout třídenní lhůta pro podání stížnosti. Právní zástupci univerzity doplní podrobné zdůvodnění na základě nahlédnutí do spisu, který byl orgány činnými v trestním řízení zpřístupněn poškozeným k nahlížení rovněž v pátek. Nyní se bude stížnost podávat ve zestručnělé podobě.

"V tomto smyslu jsme informovali zasažené, s nimiž jsme v pravidelném kontaktu," uvedla Lenka Henebergová, členka kolegia rektorky a proděkanka Fakulty tělesné výchovy a sportu UK, která se zasaženými průběžně komunikuje již od prvních dní po tragických prosincových událostech.

Univerzita dodala, že bude o svém dalším postupu nadále informovat. Připomněla také, že všichni členové akademické obce mohou nadále využívat nabízenou krizovou a psychologickou podporu. 

Útok v budově FF UK na náměstí Jana Palacha se odehrál ve čtvrtek 21. prosince. Nepřežilo jej 14 lidí, mezi oběťmi byli studenti i vyučující. Pachatel už předtím zavraždil svého otce v domě v Hostouni na Kladensku. Následně se ukázalo, že je zodpovědný také za dvojnásobnou vraždu muže a dítěte v Klánovickém lese, která se stala o necelý týden dříve. 

Témata: Univerzita Karlova střelba na pražské FF UK (21.12.2023) Policie ČR