Tragická nehoda v Pardubicích! Srazil se rychlík RegioJet směřující do Košic s nákladním vlakem. Jsou čtyři mrtví

Hasiči zasahují po srážce vlaku v Pardubicích, Česká republika, 5. června 2024. 4

Autor: Jan Novák

6. června 2024 7:34

Ve středu večer se v Pardubicích srazil rychlík RegioJet s nákladním vlakem. Na místě zasahoval velký počet hasičů a záchranářů, včetně dvou vrtulníků. Nehoda si vyžádala čtyři oběti a desítky zraněných.

Tragédie se odehrála před 23. hodinou u stanice Pardubice-centrum, kde se rychlík RegioJet čelně srazil s nákladním vlakem. Jeden z vozů osobní soupravy se částečně převrátil. Na místě zasahovalo 36 jednotek hasičů, desítky záchranářů a policistů, včetně dvou vrtulníků. Při nehodě se zranily desítky lidí a čtyři cestující ve spacím voze zahynuli. Oba strojvedoucí přežili. Mluvčí Správy železnic Martin Kavka uvedl, že hasiči pokračují ve vyprošťování zraněných a o stovky cestujících se stará také policie.

"Vyhlásili jsme traumaplán prvního stupně a jsme připraveni na příjem většího počtu zraněných," řekla TV Nova mluvčí pardubické nemocnice Kateřina Semrádová. 

Celkem přijali 18 pacientů, několik dalších bylo přepraveno do nemocnice v Hradci Králové. Celkový počet zraněných přesahuje 20, z nichž někteří jsou ve vážném stavu.

Rychlík směřující z Prahy do Košic, s plánovaným pokračováním na Ukrajinu, přepravoval přes 300 cestujících. Nákladní vlak provozuje společnost ČD Cargo. Doprava na železničním koridoru je zastavena a očekává se, že bude přerušena po celý čtvrtek, přičemž vlaky nebudou jezdit ani po objízdných trasách. Lidé by měli své cesty pokud možno odložit.

Na místo dorazili ministři vnitra a dopravy Vít Rakušan (STAN) a Martin Kupka (ODS). Rakušan potvrdil oběti na životech a ocenil práci složek Integrovaného záchranného systému. Přijel také majitel RegioJetu Radim Jančura.

Premiér Petr Fiala na sociální síti vyjádřil soustrast obětem a zraněným. Policie oznámila, že záchranné práce byly ukončeny a místo nehody převzali kriminalisté a Drážní inspekce. Jejich práce potrvá až do rána, poté začne odtah vlaků.

Železničáři zřídili informační linku pro veřejnost na čísle 950 570 805.

RegioJet, jehož vlak se srazil s nákladním vlakem, zřídil krizovou linku 222 222 221 pro dotazy. Majitel Radim Jančura se omluvil a slíbil podporu zraněným a postiženým. Kriminalisté nyní vyšetřují příčiny nehody. Ve vlaku cestovalo 380 lidí, z nichž čtyři zahynuli a desítky lidí jsou zraněné. Provoz na trati Pardubice hl.n. – Kostěnice zůstává přerušen, České dráhy nasadily náhradní autobusovou dopravu v úseku Přelouč – Pardubice hl.n. – Choceň.

Témata: Nehody vlaků Pardubický kraj