Tragická nehoda na Strakonicku: Vlak srazil pracující zaměstnance železnice

Záchranáři zasahují u srážky vlaku se skupinou lidí. (3.10.2023)

Autor: Jan Hrabě

4. října 2023 8:48

Úterní železniční nehoda na Strakonicku si vyžádala dva životy železničních zaměstnanců, kteří pracovali na trati, uvedla policie. Generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda vyjádřil upřímnou soustrast pozůstalým. Drážní inspekce zahájila vyšetřování mimořádné události.  

K tragédii došlo u Bělčic. Na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému, provoz na trati byl na mnoho hodin přerušen. Prvotní informace hovořily o dvou mrtvých a dvou těžce zraněných po střetu vlaku s lidmi. 

Policie ještě v úterý zveřejnila další podrobnosti k nehodě. "Strojvedoucí prováděl manipulační jízdu soupravovým vlakem ve směru od Bělčic na Blatnou, při které došlo ke střetu se čtyřmi zaměstnanci železnice, kteří prováděli úpravu kolejiště," uvedla na síti X s tím, že zkouška na alkohol u strojvedoucího byla negativní. 

Generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda sdělil, že jej tragická událost hluboce zasáhla. "Žádná slova nedokážou vyjádřit zármutek, jenž nyní prožívají pozůstalí i spolupracovníci. Nic nemůže nahradit hodnotu života, buďte prosím obezřetní v každé jeho minutě. Vyjadřuji tímto opravdu upřímnou soustrast všem pozůstalým a zraněným kolegům přeji mnoho sil," napsal.

Podle Drážní inspekce k nehodě došlo krátce před půl desátou dopoledne. Výše materiálních škod byla odhadnuta na 55 tisíc korun. Nyní probíhá šetření úterní mimořádné události. 

Témata: Nehody vlaků Vlaky Jihočeský kraj