Toho se v Paříži všichni báli! Triatlonistům zrušili trénink, jde o Seinu

Paříž, ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí

28. července 2024 18:41

Plavání v řece Seině bylo už před zahájením letních olympijských her v Paříži jedním z ožehavých témat. Organizátoři museli v neděli kvůli znečištěné vodě zrušit první trénink triatlonistů, uvedl web France24

Rozhodnutí o zrušení plavecké části tréninku padlo na základě kvality vody a testů, uvedli společně organizátoři a zástupci světového triatlonu. 

"Paříž 2024 a World Triathlon opakují, že prioritou je zdraví sportovců. Analýza provedená včera ukázala, že hodnoty kvality vody v Seině nepředstavují dostatečné garance pro to, aby se mohlo přistoupit k tréninku," stojí v prohlášení. 

Organizátoři letních olympijských her označili za příčinu znečištění déšť, který zkropil Paříž v posledních dnech. Dodali, že jsou si jistí, že se kvalita voda dostatečně zlepší před začátkem triatlonových soutěží v úterý 30. července. 

V květnu bylo po intenzivních testech deklarováno, že Seina je dostatečně čistá, aby se v ní mohlo plavat. Obavy se pokusily mírnit i starostka Anne Hidalgová a šéf organizačního výboru Toni Estanguet, kteří si šli v červenci do řeky zaplavat. Organizátoři přesto mají připravený plán B, který počítá s odklady začátku soutěží či přesunem na jiné místo. 

Paříž hostí letní olympijské hry potřetí v historii a znovu po rovných sto letech. Soutěžit se bude do 11. srpna. Během 16 soutěžních dnů bude více než deset tisíc sportovců usilovat o jednu ze tří medailí z celkem 329 sad. Česká výprava čítá 111 reprezentantů, kteří se pokusí obhájit jedenáct cenných kovů. 

Témata: olympijské hry 2024 Paříž Francie