Tohle v Česku nepamatujeme, říkají pyrotechnici! V Litvínově stále hrozí výbuch staré pumy

Policie evakuovala a uzavřela okolí místa nálezu. (22.8.2024) 2

Autor: Jan Hrabě

22. srpna 2024 14:01

Evakuaci stovek lidí a uzavření rozsáhlého prostoru si vyžádal středeční nález nevybuchlé letecké pumy z dob druhé světové války v Litvínově. Nyní se čeká a ještě několik dní se čekat bude. Podle policie jde totiž o zcela unikátní nález, kdy si nikdo není zcela jistý tím, co může následovat. 

Policie zdůraznila, že její pyrotechnici se s nálezy munice setkávají téměř každý den. Ročně vyjíždí v průměru k 1500 případů. "Avšak s takovýmto unikátní nálezem, jako je ten v Litvínově v Ústeckém kraji, se pyrotechnici v novodobé historii České republiky ještě nesetkali," uvedla mluvčí Irena Pilařová.

V severočeském městě byla při výkopových pracích nalezena anglická letecká puma ráže 500 liber, jejíž nebezpečnost spočívá v iniciačním mechanismu.

"Do včerejšího dne totiž pyrotechnici pracovali pouze s nálezy, které v sobě měly mechanický iniciační systém. V tomto případě puma obsahuje dlouhodobý chemický časový zapalovač, který je velice nebezpečný nejen ve své nepředvídatelnosti. Nastaven může být až na 144 hodin, tedy 6 dní," vysvětlila mluvčí.

Podle policie je proto nutné razantní opatření, kdy došlo k evakuaci téměř 600 osob a uzavření okolního prostoru ve vzdálenosti půldruhého kilometru od místa nálezu. 

"Důvodem je nepředvídatelnost možné iniciace letecké pumy, a to nejen kvůli samotnému nálezu, ale také kvůli povrchovému poškození, ke kterému došlo při výkopových pracích. Vliv času měl také na znehodnocení nálezu svůj podíl. Pyrotechnikům i tato skutečnost často značně ztěžuje práci," dodala Pilařová.

Aktuálně probíhá komunikace s odborníky nejen z České republiky, ale i z Německa, kde mají s nálezy leteckých pum s chemickým časovým zapalovačem větší zkušenosti.

Témata: Litvínov bomby Ústecký kraj Policie ČR