Tisová: Rozsáhlý požár nebere konce, zasahují hasiči ze třech krajů, někteří jsou zranění

Požár skládky u elektrárny Tisová

Autor: Libor Frýdl

26. srpna 2023 8:35

Od pátečního večera zasahují desítky hasičů u požáru skládky pražců poblíž hnědouhelné elektrárny Tisová na Sokolovsku. Velitel zásahu vyhlásil zvláštní stupeň požárního poplachu a na místě zasahují jednotky z Karlovarského, Plzeňského a Ústeckého kraje. Několik hasičů bylo při požáru zraněno. 

Hasiči o průběhu požáru informují na sociálních sítích. "V Tisové u Sokolova zasahujeme u požáru skládky pražců. Jedná se o velký rozsah, vyhlášený je III. stupeň požárního poplachu. Požár je viditelný z velké dálky, stejně tak vysoký sloupec kouře. Informování jsou starostové okolních obcí. Doporučujeme v okolí nevětrat. Na místo jede chemická laboratoř na měření zplodin ve vzduchu. Na místě je 16 jednotek hasičů s 29 kusy zásahové techniky," uvedli v pátek večer.

Situace se ale rychle zhoršovala a krátce po půlnoci už na místě zasahovalo 54 kusů požární techniky. "Zasahující hasiči požádali o pomoc kolegy z Plzeňského a Ústeckého kraje, na místo je potřeba větší množství velkokapacitních cisteren a výškové techniky. Při hašení je nutné časté střídání hasičů, s ohledem na podmínky na místě dochází k častému přehřátí zasahujících. Požár není v areálu ETI Tisová, ale v sousedství. Hasiči se stále zaměřují na ochranu okolí a zastavení šíření požáru. Ten stále není pod kontrolou," napsali hasiči.

Rozsáhlý požár si vyžádal vyhlášení zvláštního, tedy nejvyššího stupně požárního poplachu. Hasiči se primárně zaměřují na ochranu okolí a zabránění šíření požáru. S ohledem na rozsah je podle nich velmi pravděpodobné, že se bude jednat o dlouhodobý zásah.

V noci na místo dorazily posily z okolních krajů a hasiči požádali i o velkoobjemové cisterny. "Vyžádaný byl rovněž speciální automobil s velkou zásobou pěnidla. V průběhu hašení se zranilo několik hasičů. Zvažuje se v sobotu dopoledne povolat letecké hašení," napsali hasiči v noci.

Témata: Požáry Karlovarský kraj