Tenerife stále hoří: Mluví se o nejhorším požáru za několik dekád

Požár, ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí

17. srpna 2023 21:40

Od úterního večera se na španělském ostrově Tenerife šíří lesní požár. Dosud zničil přes 2600 hektarů porostu a zavinil evakuaci tisíců lidí ze šesti obcí, které jsou plameny ohroženy. Podle zástupců místní správy jde o nejhorší požár za několik desetiletí. 

"Další noc byla velmi těžká. Tento požár je pravděpodobně nejsložitější, jaký jsme na Kanárských ostrovech měli za 40 let," konstatoval lídr regionální vlády Kanárských ostrovů Fernando Clavijo na tiskové konferenci podle deníku El País

V akci je přes 250 hasičů, jimž pomáhá 17 letadel. Práci znesnadňuje počasí, především sucho, vysoké teploty i vítr. Komplikací je také hornatý terén. Do boje s plameny se pustili také vojáci, na ostrov mají během čtvrtka dorazit posily. 

Opatření se týkají více než 7500 lidí. Některým bylo doporučeno zůstat doma, další se museli evakuovat. Během dneška opustilo své domovy 1300 lidí z pobřežní obce El Rosario, která leží nedaleko města Santa Cruz de Tenerife, a také 1520 osob z okolí obce La Orotava. Úřady rovněž zastavily provoz na silnici vedoucí do hor. Venku se kvůli kouři nosí respirátory. 

Tenerife je nejobydlenějším španělským ostrovem a největším ze sedmi Kanárských ostrovů. Rozloha je lehce přes 2000 kilometrů čtverečních, na této ploše žije více než 900 tisíc obyvatel. 

Témata: Kanárské ostrovy Požáry Španělsko