"Takového nenajdete nikde." Fico přidal i sám sobě a čelí výpadům od Matoviče

Robert Fico

Autor: Jan Hrabě

8. února 2024 15:15

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD) zařídil, aby si členové jeho vlády polepšili. Kabinet v úterý schválil jeho návrh navýšení paušálních náhrad. Zatímco v minulosti byly stanovené pevně danou částkou, nově se budou odvíjet od průměrné mzdy. Opozice ovšem takový postup kritizuje. 

Například Fico bude nově pobírat paušální náhradu ve výši 4,5násobku průměrné měsíční mzdy. Slovenská vláda zdůraznila, že naposledy se náhrady zvyšovaly v roce 2021, takže neodpovídají reálné ekonomické a finanční situaci či zvýšeným požadavkům na práci členů kabinetu.

Členové vlády si tak polepší, aniž by cokoliv museli schvalovat poslanci. Parlamentní opozici se to pochopitelně nelíbí, ozval se například expremiér a prezidentský kandidát Igor Matovič (hnutí Slovensko).

Fico si polepší o 96 procent z 4895 na 9572 eur, uvedl Matovič na úterní tiskové konferenci. "Zvýšil sám sobě plat téměř o 100 procent, takového premiéra nenajdete nikde v Evropě," poznamenal bývalý předseda vlády a připomněl předvolební sliby o levnějších potravinách či energiích. 

Podle člena parlamentního výboru pro finance a rozpočet Júlia Jakaba bude řadový ministr dostávat 7261 eur v čistém a místopředseda vlády 8106 eur. 

Vládní postup kritizuje i předseda Progresivního Slovenska Michal Šimečka. "To, jak Fico zvyšuje plat sebe a ministrům prostřednictvím paušálních náhrad, je hulvátství a obcházení zákona. Nejsme populisti a nebudeme kritizovat výši. Opravdu není správné, aby poslanci vydělávali víc než členové vlády anebo premiér," konstatoval. 

Témata: Robert Fico Igor Matovič Slovensko