Tak se Vsetín loučil s Čechmánkem (†52): Brankářova dcera dojemně promluvila

Roman Čechmánek

Autor: Pavel Krejčí

17. listopadu 2023 19:15

Vsetínem mimořádně otřáslo náhlé úmrtí brankáře Romana Čechmánka, který se zdejším klubem získal pět mistrovských titulů. Hokejisté uctí jeho památku i dnes, fanoušci se s ním rozloučili již ve středu při domácím utkání se Sokolovem. Dorazila i rodina. 

Pohřeb proběhne v rodinném kruhu, proto fanoušci proměnili středeční zápas ve veřejné rozloučení s Čechmánkem. Na stadion šli pochodem, všichni se oblékli do černé a připravili speciální pietní choreo. Hokejisté absolvovali rozbruslení v dresech s jednotným číslem 23, zopakují si to ještě dnes při valašském derby ve Zlíně. 

Ve Vsetíně ve středu nechyběli blízcí, kteří poděkovali všem fanouškům, kteří na utkání přišli. "Odmalička miloval hokej, jeho roky zde na Vsetíně pro něj znamenaly vše. Proto se dnes loučíme právě tady, kde to měl nejraději. Navždy zůstaneš v našich srdcích, tati," řekla brankářova dcera Kateřina. Po boku měla bratry Romana a Jakuba.

Čechmánek se začal výrazněji prosazovat v polovině 90. let, kdy se Vsetínem postoupil do nejvyšší soutěže a extraligu poté s týmem hned pětkrát vyhrál. V roce 2000 se konečně prosadil do zámořské NHL, kde poté chytal za Philadelphii Flyers a Los Angeles Kings. V roce 2003 získal William M. Jennings Trophy pro brankáře týmu s nejmenším počtem inkasovaných branek.

Zlínský rodák se podílel také na zlaté éře českého hokeje na reprezentačním poli. Byl u třech titulů z mistrovství světa v letech 1996, 1999 a 2000, ze šampionátů má také dva bronzy. Stal se také olympijským vítězem, když na turnaji v Naganu kryl záda Dominiku Haškovi.

Po konci aktivní kariéry v roce 2009 se kromě trénování začal věnovat podnikání, přičemž se v souvislosti s ním ocitl před soudem. Letos mu Vrchní soud v Olomouci pravomocně potvrdil tříletý trest odnětí svobody s podmíněným odkladem na zkušební dobu pěti let za podvod. 

Témata: Roman Čechmánek