Tajemství dopisu vraha z FF UK: Už v Klánovicích to mohlo být ještě horší

Klánovický les, místo vraždy muže a miminka.

Autor: Jan Hrabě

15. července 2024 15:51

Vrah z Klánovického lesa a Filozofické fakulty Univerzity Karlovy se v dopise přiznal, že už při první tragické střelbě chtěl zabít více lidí, informoval web novinky.cz. V Klánovicích šlo o dvojnásobnou vraždu, ve škole střelec o několik dní později usmrtil 14 lidí. 

Vrah v dopise uvedl, že v pátek 15. prosince vyrazil do Klánovického lesa s úmyslem vraždit. Podle webu napsal, že byl připraven zastřelit kohokoliv, kdo se mu připlete do cesty. Dlouho však nemohl nikoho potkat. Nakonec narazil na dětské hřiště, kde byla žena se dvěma dětmi. Zapochyboval však o svých střeleckých schopnostech i účinnosti zbraně. 

Poté se rozhodl pro použití pistole, přičemž mu dělalo problém nasazení tlumiče. Následně uviděl přicházet po cestě mladého otce s dítětem v kočárku, oběti dvojnásobné vraždy. Pachatel v textu přiznal, že nějaký čas uvažoval o zastřelení dalších lidí. 

"Nicméně zvuk sirén v dáli mě nakonec přesvědčil, abych zbytečně nepokoušel štěstí, a nechal je být," citoval zmíněný server z dopisu, v němž se vrah přiznal k vraždám v Klánovickém lese. Už se však nezmínil o plánech útoku na fakultě, k němuž došlo téhož dne, kdy dokument sepsal. Nevysvětlil ani svůj motiv. 

Policie v červnu ukončila vyšetřování prosincové střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a případ odložila, informovalo o tom pražské městské státní zastupitelství. Univerzita poté oznámila, že podá stížnost proti policejnímu usnesení. 

Poslanecká sněmovna pak na konci června ustanovila desetičlennou vyšetřovací komisi, která má za úkol zmapovat události od 21. prosince 2023 ráno až do konce zásahu bezpečnostních složek, vyhodnotit zásah a předložit návrh na úpravu komunikace a takticko-operativního řízení policie. Může také zformulovat návrhy legislativních změn. 

Útok v budově FF UK na náměstí Jana Palacha se odehrál ve čtvrtek 21. prosince. Nepřežilo jej 14 lidí, mezi oběťmi byli studenti i vyučující. Pachatel už předtím zavraždil svého otce v domě v Hostouni na Kladensku. Následně se ukázalo, že je zodpovědný také za dvojnásobnou vraždu muže a dítěte v Klánovickém lese, která se stala o necelý týden dříve. 

Témata: vražda v Klánovickém lese (2023) střelba na pražské FF UK (21.12.2023)