Švédové porazili Kanadu. Z MS v hokeji si domů odváží bronz

MS v hokeji

Autor: Libor Frýdl

26. května 2024 18:10

Nedělním programem vrcholí 87. mistrovství světa v ledním hokeji konající se v České republice. Před tím než večer od 20:20 k očekávanému finále nastoupí Češi se Švýcarskem, tak se o odpolední duel o bronz postarali poražení semifinalisté Švédsko a Kanada. Nakonec bronz putuje na sever Evropy poté, co dokázali žlutomodří zdolat Kanadu 4:2. 

Přestože šlo o duel o medaili, bylo vidět, že šlo o tradiční souboj poražených a že tomu odpovídá nálada v hledišti. Ta byla po většinu poněkud vlažnější, než na tomto MS bylo zvykem. A to samé se dá říct i o průběhu zápasu v první dvacetiminutovce. Ta nabídla spíše veřejné bruslení bez větších střeleckých příležitostí na obou stranách a bez většího zájmu obou stran. Skóre i tak v ní otevřeli aktivnější Švédové zásluhou Grundströma ve 13. minutě. 

Ve druhé třetině byla ve znamení vyrovnání hry ze strany Kanady a to nejenom výsledkově, o což se ve 23. minutě postaral její nejlepší kanonýr Cozens po přihrávce zpoza branky. Na jejich přibyla i řada šancí, v jedné z nich se ocitl třeba Mangiapane, jenž sám před brankářem Erssona poloodkrytou klec přestřelil. 

Nakonec o všem rozhodla nejgólovější třetí třetina. V ní nejprve přiblížil k cennému kovu Kanadu Dubois po spolupráci s kapitánem Tavaresem, jenže do závěrečné sirény už se trefovali jen Švédové. Nejprve v polovině této části hry tvrdou ranou mez betony doprostřed branky zamířil švédský kapitán Karlsson, v 54. minutě po chybné zbrklé rozehrávce gólmana Binningtona se trefil opět v zápase Grundström, jenž využil i toho, že před kanadským mužem s maskou stál stínující Parayko. Gólový účet uzavřel střelou do prázdné branky Johansson a Kanaďanům tak nepomohl ani jejich tradiční závěrečný tlak při hře bez gólmana. 

Kanada tak tedy nerozšířila svou medailovou sbírku o svůj druhý bronz v historii, naopak pro Švédy je to první medaile po šesti letech.

Konečný výsledek: 

Švédsko - Kanada 4:2 

Branky: 13., 54. Grundström, 50. Karlsson. 60. Johansson - 23. Cozens, 45. Dubois



Témata: Hokej MS Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 hokej