Suchý zápal plic v Česku: Kolik případů nemoci u nás bylo zachyceno?

Ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

30. listopadu 2023 12:10

K případům suchého zápalu plic u dětí, které se rozšířily především v Číně, se v týdnu poprvé vyjádřily i české orgány. Státní zdravotní ústav (SZÚ) ve zprávě prozradil, že počet letošních případů nemoci způsobené bakterií Mycoplasma pneumoniae je možné spočítat na prstech jedné ruky. 

SZÚ zmínil, že čínské úřady poprvé oznámily nárůst výskytu respiračních onemocnění v zemi v pondělí 13. listopadu na tiskové konferenci. Obecný nárůst nemocnosti v Číně souvisí podle expertů se zrušením koronavirových opatření, která platila v době pandemie covidu-19. 

V úterý 21. listopadu se pak v médiích objevily první zmínky o případech zápalu plic u dětí. Světová zdravotnická organizace (WHO) se následujícího dne obrátila na Čínu, kterou požádala o další informace v rámci mechanismu mezinárodních zdravotních předpisů. 

Následně se ukázalo, že nárůst vyšetření a hospitalizací dětí kvůli zápalu plic způsobeným bakterií Mycoplasma pneumoniae je evidován už od května. Bakterie cílí zejména na malé děti, nákaza se u nich projevuje bolestí v krku, únavou a dlouhotrvajícím kašlem. V závažných případech se situace vyvine až k zápalu plic. 

České orgány v pondělní zprávě upozornily, že zvýšený výskyt respiračních onemocnění vyžadujících hospitalizaci už hlásí i Vietnam, kde především na severu země došlo k poměrně rychlému poklesu teplot. Původce onemocnění zatím není znám.

V Česku jsou za dosavadní průběh letošního roku hlášeny tři případy onemocnění vyvolaného zmíněnou bakterií. Připadají na červenec, září a listopad a týkají se pacientů ve věku 5, 8 a 40 let, informoval SZÚ. Francie eviduje vyšší výskyt bakterie ve věkové skupině od 2 do 15 let od září.

Česko se aktuálně nachází na prahu chřipkové epidemie. Ve 47. týdnu došlo k nárůstu nemocnosti u tzv. chřipkových onemocnění o 125 procent a u akutních respiračních infekcí včetně chřipky o téměř 13 procent. "Hodnoty odpovídají sezonnímu období. U chřipkových onemocnění dosahují hranice začátku nepříznivé epidemiologické situace," uvedli hygienici.

Témata: nemoci Zdravotnictví