Strojvedoucí z nehody vlaků v Praze byl namol opilý. Policie už upravila obvinění

V Praze-Libni se srazily dva osobní vlaky. (18.9.2024) 3

Autor: Jakub Jurek

19. září 2024 19:17

Nad strojvůdcem ze středeční srážky dvou vlaků v pražské Libni visí hrozba obvinění z obecného ohrožení pod vlivem návykové látky. Policisté prý museli čekat, než vystřízliví, aby mohli provést úkony trestního řízení. 

„Kriminalisté rozšířili právní kvalifikaci případu o trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky. Strojvedoucí se v nemocnici podrobil lékařskému vyšetření a nyní čekáme na výsledky,“ uvedli policisté na sociální síti X ve čtvrtek odpoledne.

Strojvedoucí byl zřejmě úplně namol. „Úkony trestního řízení s ním mohly být provedeny až po několika hodinách, když jich byl vzhledem ke svému stavu schopen,“ dodala Policie ČR.

Přes 30 zraněných si vyžádala srážka dvou osobních vlaků ze středečního rána v pražské Libni. Na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému, byl vyhlášen traumaplán. Nehodou se zabývá policie, podle které byl jeden ze strojvedoucích pod vlivem alkoholu. 

O nehodě na Balabence v Libni informovali krátce před úterní osmou hodinou ranní pražští záchranáři, kteří na místo vyslali inspektora, dvě lékařské, čtyři záchranářské posádky a speciální vůz Fénix. Prvotní informace hovořily o 10 až 15 lehce zraněných, nakonec bylo ošetřeno více lidí. 

Záchranáři po ukončení traumaplánu v 10:15 uvedli, že 25 pacientů bylo odvezeno přímo z Balabenky a dalších 10 následně z Vysočan. „Dominovaly úrazy hlavy, končetin, výjimkou nebyly zlomeniny,“ popsali zdravotníci. 

Podle pražských hasičů, kteří na místě zasahovali společně s kolegy ze Správy železnic, se srazily dva osobní vlaky, což potvrzují také zveřejněné fotografie. V průběhu zásahu složek IZS byla obousměrně uzavřena Čuprovu ulici. 

Případem se zabývají kriminalisté ve spolupráci s Drážní inspekcí. Věc dosud byla prověřována pro podezření z trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti. Policie už po srážce sdělila, že dechová zkouška u jednoho ze strojvedoucích byla pozitivní. Byl proto převezen k lékařskému vyšetření spojenému s odběrem krve.

Témata: Nehody vlaků Policie ČR Vlaky