Střelec z Prahy měl údajně inspirovat několik lidí. Policie: Okamžitě reagujeme

Policie ČR, ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí

22. prosince 2023 9:36

Policie v pátek ráno uvedla, že je připravena reagovat v případě, že by se někdo opravdu inspiroval čtvrteční tragickou střelbou v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v centru Prahy. Nepřežilo ji 14 lidí, do této chvíle bylo identifikováno 13 obětí. 

"Od včerejška evidujeme několik konkrétních případů lidí, které hrůzný čin (údajně) inspiroval a chtějí jej následovat. Okamžitě reagujeme, pokud něco takového ve svém okolí zaregistrujete, volejte 158," napsala policie na sociální síti X.

V Česku byla zároveň od pátečního rána přijata celorepubliková preventivní bezpečnostní opatření ve vztahu k měkkým cílům a školám. Provozovatelé vytipovaných zařízení jsou kontaktováni a seznamováni s tímto rozhodnutím. 

"Nemáme informace o žádné konkrétní hrozbě a skutečně se jedná o prevenci - signál, že jsme tu a jsme připraveni. Vidět můžete i policisty s dlouhými zbraněmi," upozornila policie. 

Čtvrteční tragická střelba v budově FF UK na náměstí Jana Palacha v centru Prahy si vyžádala 14 obětí a 25 zraněných osob. Policejní prezident Martin Vondrášek navíc ve čtvrtek večer uvedl, že policie pracuje s verzí, že útočník má na svědomí také páteční dvojnásobnou vraždu v Klánovickém lese. 

Témata: střelba na pražské FF UK (21.12.2023) Policie ČR