Střelba v Praze: Rakušan chce po prodejcích zbraní novou povinnost

Vít Rakušan (STAN)

Autor: Markéta Dosedělová

11. ledna 2024 21:58

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) chce, aby prodejci zbraní a střeliva měli povinnost hlásit podezřelé obchody. Navrhl proto dílčí novelu současného zbraňového zákona, ačkoliv se počítá s novým, který má nabýt účinnosti počátkem přespříštího roku. 

Rakušan ve středeční sněmovní diskuzi kvůli prosincové tragické střelbě na FF UK sdělil, že na návrhu změn by mohla pracovat skupina poslanců ze všech stran zastoupených ve Sněmovně ve spolupráci s experty a zástupci některých ministerstev.

Ministr je pro zavedení povinného specializovaného psychologického vyšetření pro nové žadatele o zbrojní průkaz. Platný ani připravovaný nový zákon psychologický posudek nevyžadují. Potřeba je jen doložit zdravotní způsobilost žadatele. 

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) zmínila potřebu zlepšit informovanost praktických lékařů a bezpečnostních složek o pacientech, kteří se léči s psychickými problémy. Policie by pak měla mít možnost poslat takové lidi se zbrojním oprávněním na přezkum. 

Policie na úterní tiskové konferenci informovala, že její dosavadní šetření ukázalo, že útočník z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy si zbraně legálně pořídil během roku 2023. Podle pracovní vyšetřovací verze získal potřebné finanční prostředky prostřednictvím půjčky. 

Útok ve fakultní budově na náměstí Jana Palacha se odehrál ve čtvrtek 21. prosince. Nepřežilo jej 14 lidí, mezi oběťmi byli studenti i vyučující. Pachatel už předtím zavraždil svého otce v domě v Hostouni na Kladensku. Následně se ukázalo, že je zodpovědný také za dvojnásobnou vraždu muže a dítěte v Klánovickém lese, která se stala o necelý týden dříve. 

Témata: střelba na pražské FF UK (21.12.2023) Vít Rakušan (STAN)