Štěnice domácí řádí v Evropě. Češi zbystřili, poptávka po likvidaci se zvedla

Štěnice, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

19. října 2023 15:30

V Česku se v návaznosti na zprávy z Francie a Španělska zvýšila poptávka po likvidaci štěnic, průměrně o 15 procent. Podle výsledků dotazníkového šetření Národní referenční laboratoře (NRL) ale není nárůst výskytu parazita v zemi dramatický, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ). 

V uplynulých týdnech se například objevily zprávy o invazi štěnice domácí ve francouzském hlavním městě Paříži, kde se měl tvor vyskytovat i v hromadné dopravě, ve školách či na úřadech. V návaznosti na to se zvýšil zájem české veřejnosti o tuto problematiku. Protože hlášení výskytu není povinné, rozhodly se zodpovědné instituce provést dotazníkové šetření.

"Z výsledků vyplývá, že v České republice došlo v současné době k nárůstu poptávky po dezinsekčních zásazích proti štěnici domácí oproti začátku roku 2023. Celorepublikový průměr hovoří o 15% růstu poptávky, což můžeme považovat, při porovnání se státy jako Francie či Španělsko, za nárůst nízký," uvedla Zdeňka Leipnerová Galková z NRL.

Nejvíce rostla poptávka ve středních Čechách, konkrétně o 33 procent. Následoval Moravskoslezský kraj, kde byl evidován o šest procent nižší nárůst. "V České republice došlo tedy k mírnému nárůstu poptávek po dezinsekčních zásazích proti štěnici domácí oproti začátku roku, ale situace není v současné době nijak kritická," konstatovala Terezie Arnoldová. 

České firmy se s výskytem štěnice ve zvýšené míře potýkají od roku 2000. Podle odborníků je nárůst celosvětovým trendem, který souvisí s vysokou mobilitou obyvatel, sníženou ostražitostí proti tomuto členovci či výrazným rozvojem rezistence štěnice k účinným látkám přípravků.

Témata: Hmyz