Stávka v Hollywoodu: Scénáristé s ní končí, herci pokračují!

Hollywood, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

27. září 2023 10:14

Hollywoodští scénáristé po téměř pěti měsících končí se stávkou a vrací se k práci. Spor studií s hereckými odbory ale pokračuje, přičemž dosavadní ztráta pro americkou ekonomiku se už nyní pohybuje v řádech miliard dolarů. 

Organizace The Writers Guild of America v prohlášení uvedla, že vedoucí zástupci odborů se jednomyslně shodli na ukončení stávky. 11 500 členů nyní čeká hlasování o dohodě na tři roky, která zajistí navýšení odměn i ochranu před umělou inteligencí. Probíhající stávka herců zatím pro tuto chvíli pokračuje, uvedla BBC.

Spor vedl k pozastavení několika úspěšných amerických pořadů, včetně populárních seriálů The Last of Us nebo Stranger Things a řady denních a večerních talk show. 

Konec stávky scénáristů však pro Hollywood ještě neznamená definitivní návrat do normálu, připomněla BBC. V červenci se totiž ke stávce připojili také herci, kteří rovněž stojí o zvýšení platů a zlepšení pracovních podmínek. 

Scénáristé přestali pracovat na začátku května, šlo o nejdelší stávku v Hollywoodu za několik desetiletí. Podle odhadu ekonoma Kevina Klowdena z Milkenova institutu přišla americká ekonomika zhruba o pět miliard dolarů. 

Témata: Hollywood stávka