Státní smutek. Co čeká Česko v sobotu na den smutku za oběti střelby?

Policisté zajistili místo tragické střelby na Filozofické fakultě UK. (21.12.2023)

Autor: Markéta Dosedělová

22. prosince 2023 14:29

Vláda vyhlásila v reakci na čtvrteční tragickou střelbu v budově Filozofické fakulty UK na 23. prosinec státní smutek. Oznámil premiér Petr Fiala (ODS) na tiskové konferenci po jednání vlády. Není přitom nijak definováno, co takový den vlastně znamená.

"Vláda se rozhodla, že na den 23. prosince vyhlásí státní smutek," oznámil Fiala na tiskové konferenci po jednání kabinetu. V sobotu tak budou státní vlajky na úředních a veřejných budovách vyvěšeny na půl žerdi. Ve 12 hodin by měli občané uctít památku obětí minutou ticha, zatímco se po celé republice rozezní zvony. 

Vláda také uložila ministru spravedlnosti Pavlu Blažkovi (ODS), aby poskytl maximální součinnost pozůstalým při řešení žádostí o odškodnění podle zákona o obětech trestných činů. "Myslíme si, že je potřeba myslet i na tuto stránku věci a i tímto způsobem vyjádřit účast," vysvětlil Fiala. 

Státní smutek je vyhlašován při příležitosti úmrtí nějaké významné osobnosti nebo k uctění obětí tragédie. O jeho vyhlášení rozhoduje obvykle hlava státu nebo vláda. Není ale nijak definováno, co se v takový den má dít.

Obvykle dochází k utlumení kulturních akcí, a řada měst už dnes ruší koncerty, vystoupení a představení. Například v Litvínově neproběhne plánovaný koncert skupiny Lunetic ani zítřejší hudební vystoupení ŽALM 151. Poděbrady zrušily koncert Daniela Hůlky, Nymburk vystoupení kapely The Tap Tap. Ruší se také řada školních koncertů a dalších vystoupení napříč celým Českem.

Ruší se také sportovní události a na řadě míst přestane na vánočních trzích hrát hudba. Lidé by si tak měli v tichu připomenout památku 14 obětí střelce. Naposled byl v Česku státní smutek vyhlášen v roce 2020 po smrti předsedy Senátu Jaroslava Kubery. 

Na náměstí Jana Palacha v Praze se ve čtvrtek odehrál nejhorší případ střelby v historii Česka a druhý nejhorší v EU. Útočník David K vraždil v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Po útoku je 11 vážně zraněných, 8 středně závažně, 5 lehce zraněných a 14 obětí. Střelec následně spáchal sebevraždu. Před činem podle policie zřejmě zabil svého otce na Kladensku.

Témata: střelba na pražské FF UK (21.12.2023) Státní smutek