Sršeň asijskou zlikvidovali hasiči: Jak vypadal zásah proti hnízdu?

V Plzni došlo k likvidaci hnízda sršně asijské. (9.10.2023)

Autor: Jan Hrabě

10. října 2023 10:50

Plzeňští hasiči v pondělí zlikvidovali nalezené hnízdo sršně asijské. Výskyt invazního druhu se v Česku poprvé potvrdil během uplynulého týdne právě na západě Čech. Pokud by se sršeň usadila, představovala by nebezpečí hlavně pro včely. 

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) v pondělí uvedl, že v rámci průzkumu, který probíhal od pátku, se v neděli vpodvečer v koruně stromu podařilo nalézt velké sršní hnízdo.

Hasičský zásah proběhl v Plzni na Skvrňanech, komplikoval ho silný déšť a povaha terénu. "Sršně jsme zlikvidovali kontaktním insekticidem a následně jsme hnízdo odřízli i s částí větve a předali pracovníkům Západočeského muzea," sdělili hasiči na facebooku.

"Při našem zásahu se hmyz choval stejně jako sršeň obecná, čili nevykazoval zvýšenou agresivitu. Použitý insekticid je běžně k dostání v drogeriích či hobbymarketech," dodali.

Sršeň asijská je menší než běžně známá sršeň obecná. Je také tmavší, lidé ji bezpečně poznají podle žlutě zbarvených konců končetin. Nebezpečí představuje hlavně pro včely, napadá je v úlech. Hnízda jsou kolovitého až hruškovitého tvaru, mají vchod z boku a nejčastěji se nacházejí v korunách listnatých stromů či lidských stavbách.

Invazní druh byl zavlečen do Francie před dvaceti lety se zásilkou zboží z východní Asie. Následně se začal šířit západní Evropou. V létě se sršeň objevila v Maďarsku u hranic se Slovenskem. Agentura na základě zahraničních zkušeností zdůraznila, že je důležité zajistit okamžitou likvidaci hnízd, aby nedošlo k trvalému usazení druhu. 

Témata: Sršňě Hasiči Plzeň Plzeňský kraj