Sršeň asijská opět v Česku! Odborníci prozradili, kde se vyskytla

Sršeň asijská, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě

20. února 2024 14:47

V Česku je sice nadále meteorologická zima, ale nejspíš i nadprůměrné teploty přispěly k prvnímu letošnímu výskytu sršně asijské na našem území. Ochránci přírody se s tímto invazním druhem jednou potýkali už v loňském roce. 

O dalším nálezu invazní sršně asijské informovala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR. "Dva nebo tři jedinci tohoto nepůvodního druhu byli objeveni ve čtvrtek 15. února v Hrádku u Rokycan při vykládce kamionu z Francie. Kvůli výjimečně teplé zimě byly sršně již aktivní," uvedla agentura.

Podle jejích pracovníků probíhá důkladný průzkum okolí nálezu a dojde k vytipování míst, kde budou následně umístěny speciální odchytové pasti. Výskyt invazního druhu se v Česku poprvé potvrdil loni v říjnu v Plzni.

Sršeň asijská je o něco menší než sršeň obecná, je tmavší a bezpečně se pozná podle žlutě zbarvených konců končetin. Je nebezpečná hlavně pro včely, které napadá v úlech. Hnízda sršně asijské jsou kulovitého až hruškovitého tvaru a mají vchod z boku. Nejčastěji bývají vysoko v korunách listnatých stromů nebo v lidských stavbách, výjimečně i v zemi.

Invazní druh byl zavlečen do Francie před dvaceti lety se zásilkou zboží z východní Asie. Následně se začal šířit západní Evropou. Loni v létě se sršeň objevila v Maďarsku u hranic se Slovenskem.

Témata: Sršňě