Srpnové počasí překvapilo srážkami. V létě už bylo i tepleji

Letní počasí

Autor: Jan Hrabě

8. září 2023 21:40

Srpen je déle než týden za námi, takže už si jej stihli vyhodnotit i meteorologové. Teplotně byl osmý kalendářní měsíc normální, od dlouhodobého průměru z posledních dekád se odklonilo množství srážek. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Ústav dnes uvedl na sociální síti X, že letošní srpen na území hodnotí jako teplotně normální. Průměrná měsíční teplota vzduchu činila 18,6 °C a byla o sedm desetin vyšší než normál v letech 1991 až 2020. Měsíční úhrn srážek v objemu 134 milimetrů představoval 172 procent dlouhodobého průměru. 

ČHMÚ na začátku týdne zveřejnil dlouhodobý výhled na většinu září, kdy je očekáváno teplotně nadprůměrné a srážkově podprůměrné počasí. Tento a příští týden se počítá s nadprůměrnými teplotami. Třetí a čtvrtý týden předpovědi má být průměrný či mírně nadprůměrný.

"Týdenní průměry nejvyšších denních teplot předpokládáme v prvním týdnu předpovědi kolem 26 °C, ve druhém týdnu kolem 22 °C, ve třetím a čtvrtém týdnu kolem 19 °C. Týdenní průměry nejnižší noční teploty by se v prvních dvou týdnech předpovědi měly pohybovat kolem 11 °C, ve třetím a čtvrtém týdnu kolem 8 °C," sdělili meteorologové.

Z pohledu srážek má být nadcházející týden podprůměrný až průměrný, další dva týdny pak průměrné. 

Témata: Počasí Léto ČHMÚ