Zemřela fotbalová legenda ČSSR Jozef Adamec. Bývalému útočníkovi bylo 76 let

Jozef Adamec

Autor: Jan Novák, stars24.cz

25. prosince 2018 4:04

Na Ťedrý den přišla ze Slovenska velmi smutná zpráva. Ve věku 76 let opustil svět bývalý československý fotbalový reprezentant z mistrovství světa v Chile 1962. Zprávu o jeho úmrtí potvrdil v pondělí Peter Žamber, PR manažer trnavského fotbalového klubu.

Fotbalová kariéra Jozefa Adamce začala v nejvyšší československé fotbalové soutěži začala díky kouči Antonu Malatinskému. Ten ho jako první do velkého fotbalu dostal. A proto tak mohl být v budoucnu hned u sedmi mistrovských titulů, přičemž dvakrát se z ligového triumfu radoval v dresu pražské Dukly, pětkrát pak v dresu Spartaku Trnava. V obou těchto celcích pak také dokráčel k zisku československého poháru (v jednom případě to bylo s Duklou, ve třech pak s Trnavou).

Během své hráčské kariéry čtyřikrát ovládl soutěž ligových kanonýrů, předvším z jeho levačky, které se soupeři nejvíce zevšeho obávali, nastřílel v československé fotbalové lize celkem 170 gólů.

Vedle klubové úrovně samozřejmě Jozef Adamec zanechal nesmazatelnou stopu i na úrovni reprezentační. V národním dresu nastoupil ke 44 duelům, přičemž tím nejpamátnějším byl ten z 23. června 1968, kdy pomohl československému mžstvu k vítězství nad Brazílii 3:2. V tomto zápase totiž vstřelil hattrick. Zúčastnil se dvou světových šampionátů, v roce 1962 se svými spoluhráči došel ke stříbrným medailím. Jozef Adamec byl také vyhlášen druhým nejlepším slovenským fotbalistou 20. století.

Co se týče jeho trenérské kariéry, ještě v pozici hrajícího kouče ji odstartoval ve Slovanu Vídeň, trénoval samozřejmě nejeden slovenský tým, je však znám i z koučování Bohemians či Zlína. Na začátku 90. let se se stal  nejbližším spolupracovníkem Václava Ježka ve federální reprezentaci, na přelomu tisíciletí pak stanulu kormidla slovenského národního týmu. I jako trenér byl znám svým temperamentem. Naposledy se v roli trenéra objevil na veřejnosti před deseti lety.

Témata: Jozef Adamec úmrtí Fotbal