Hamilton získal čtvrtý mistrovský titul

Lewis Hamilton

Autor: Jan Novák, stars24.cz

29. října 2017 22:07

Britský pilot Lewis Hamilton se vyrovnal v Mexiku Alainu Prostovi a v přímém souboji porazil Sebastiana Vettela, s nímž má rovněž shodný počet titulů. O tom jeho čtvrtém se rozhodlo hned po startu, pak už to byl jenom matematický souboj.

První zatáčka, do níž se bok po boku vřítili Sebastian Vettel a Max Verstappen, byla pro mexický závod rozhodující. Vettel ve snaze ubránit svou pozici lehce škrtl o Maxovu zadní pneumatiku, vzápětí se po vnější straně pokusil proniknout Hamilton a Vettel trefil i jeho levou zadní pneumatiku. Hamilton musel s defektem pomalu do boxů, ovšem směřoval tam i Vettel se zničenou přídí.

Tím se vlastně závod smrskl na otázku, zda Vettel stáhne náskok na špici a zda Hamilton dokáže z posledního místa proniknout na minimálně šestou příčku. Jak se však situace vyvíjela, bylo jasné, že Vettelův odstup na vedoucí dvojici je propastný. Propracoval se sice na čtvrté místo, ale více než dvacetivteřinový odstup od Räikkönena mu nedával šanci, ani kdyby Kimi obětavě zajel do boxů. Hamilton se navíc probil až na osmé místo a tím definitivně sebral Vettelovi i tu sebemenší šanci. Proto také žádný pokyn od Ferrari nepřišel - nebylo proč.

Jinak sice byl závod okořeněn několika souboji, ale ty spíš vyplynuly z odlišné strategie, kterou umocnilo zařazení virtuálního safety caru mezi 31. a 33. kolem, kdy odstavil svůj vůz Brendon Hartley. Verstappen navzdory tragickému výkonu vozů s motory Renault (ze šesti přežily závod jen dva) to byl právě on, kdo s drastickým odstupem dokázal zvítězit.

KLASIFIKACE GRAND PRIX MEXIKA (71 kol)

1. Max VERSTAPPEN (NL), Red Bull2. Valtteri BOTTAS (SF), Mercedes  + 19,6783. Kimi RÄIKKÖNEN (SF), Ferrari  + 54,0074. Sebastian VETTEL (D), Ferrari   + 1:10,0785. Esteban OCON (F), Force India  + 1 kolo

Podrobný report najdete na stránkách www.F1NEWS.cz.

Témata: Lewis Hamilton Formule 1