Tenis: Markéta Vondroušová vyhrála Wimbledon 2023

Markéta Vondroušová

Autor: David Holub, stars24.cz

15. července 2023 18:05

Český tenis má po sobotě na svém kontě připsaný další veliký úspěch. Postarala se o něj čtyřiadvacetiletá Markéta Vondroušová, které se jako první hráčce v historii legendárního grandslamového turnaje ve Wimbledonu povedlo coby nenasazené vyhrát celý turnaj. Stalo se tak poté, co ve finále porazila ve dvou setech 6:4 a 6:4 šestou nasazenou Tunisanku Uns Džábirovou. Po Janě Novotné (1998) a Petře Kvitové (2011 a 2014) se tak Vondroušová stává čtvrtou Češkou od roku 1993, která slavný travnatý turnaj ovládla.

Finálový duel začal z obou stran z pochopitelných důvodů opatrně a tehdy to ještě nevypadalo na to, že by Vondroušová mohla dokráčet k vítězství. Byla to totiž Tunisanka, které se v prvním setu povedlo hned dvakrát brejknout svou soupeřku a právě v této části hry tak díky tomu vést nejprve 2:0 a pak také 4:2.  

Jenže Vondroušová opět ukázala srdce bojovnice, která se nikdy jen tak nevzdává, dokázala pokaždé stav srovnat a od sedmého gamu nastoupila k obratu. Další čtyři gamy následně totiž rodačka ze Sokolova vyhrála a po čtyřiceti minutách zápasu se tak mohla právě ona radovat ze zisku první sady poměrem 6:4. A to i díky hned patnácti nevynuceným chybám Džábirové.  

Na české tenistce bylo v úvodu setu druhého znát, že je psychicky nahoře a zatímco v prvním setu to byla Džábirová, které se povedlo v jeho úvodu vzít servis soupeřce, ve druhém setu to tentokrát byla česká reprezentantka, která brejkla soupeřku. Protože ale poté prohrála hned tři hry v řadě, nebylo ještě tak zdaleka nic hotovo a Džábirová hrající za celou Afriku, jak sama před tímto zápasem říkala, tak nadále mohla pomýšlet na zdramatizování finále. 

Ovšem za stavu 3:1 pro Afričanku ale Džábirová už tolik úspěšná při snaze vzít další podání Vondroušové nebyla a Češka tak za chvíli nepříznivý stav ve druhém setu vyrovnala. Vše se nakonec rozhodlo v devátém gamu druhé sady, kdy si na své konto připsala Vondroušová svůj šestý brejk v zápase a pak při svém podání dokráčela až k bájnému wimbledonskému vrcholu. 

Po hodině a 22 minutách po vítězství dvakrát 6:4 tak mohla nejen před princeznou Kate, ale i před Martinou Navrátilovou, Janem Kodešem a Helenou Sukovou radovat ze zisku ze svého prvního grandslamu v kariéře. Naopak Džábirová se ani na potřetí v kariéře nestala první grandslamovou vítězkou pocházející ze severní Afriky a Arábie. Neuspěla už totiž loni ani ve finále Wimbledonu, ani ve finále US Open. 

Témata: tenis wimbledon Markéta Vondroušová