Wimbledon: Proč je jedním z nejprestižnějších tenisových turnajů na světě?

Tenis, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

14. července 2023 19:24

Wimbledon je jedním z nejprestižnějších a nejstarších tenisových turnajů na světě. Každoročně přitahuje pozornost tenisových fanoušků a slouží jako vrchol sezóny na trávě pro profesionální tenisty. Turnaj se koná v All England Clubu v jihozápadním Londýně a má bohatou historii, která sahá až do 19. století.

Historie Wimbledonu začala v roce 1877, kdy byl uspořádán první turnaj. Tehdy se jednalo pouze o mužskou dvouhru, ve které se zúčastnilo 22 hráčů. Finále se konalo 19. července a vyhrál ho Spencer Gore, který porazil Williama Marshalla.

V průběhu let se turnaj postupně rozšiřoval o další disciplíny. V roce 1884 byla zavedena ženská dvouhra, a od roku 1913 se hrála i ženská čtyřhra. V roce 1900 přibyla také smíšená čtyřhra. Wimbledon se stal jedním ze čtyř Grand Slamů, spolu s Australian Open, French Open a US Open.

Turnaj prošel mnoha změnami a vylepšeními během své existence. V roce 1922 byla zavedena slavná Centre Court s novým betonovým povrchem. V roce 2009 byl tento povrch nahrazen trávou využívající speciální směs trávních semen.

Wimbledon je známý svou tradicí a specifickou atmosférou. Hráči jsou povinni nosit bílé oblečení, což je jedinečné mezi Grand Slam turnaji. Turnaj je také spojen s tradicí vydatného odpoledního čaje a anglických jahod s šlehačkou.

Mezi největší legendy Wimbledonu patří jména jako Roger Federer, Pete Sampras, Martina Navrátilová, Serena Williams nebo Björn Borg. Tyto tenisové ikony zanechaly nezapomenutelné okamžiky na svém cestě za tituly v All England Clubu.

Wimbledon se stal nejen sportovní událostí, ale i symbolem anglické kultury a tradice. Každý rok přitahuje světovou pozornost a zaujímá důležité místo v kalendáři tenisových nadšenců. Jeho historie je plná slavných momentů, emocí a vzrušení, které dodávají tenisu jedinečný půvab.

Témata: wimbledon tenis