Barbora Strýcová sahá po grandslamovém titulu, Djoković chce ovládnout Wimbledon

Záhlavová Strýcová, Barbora 3

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

14. července 2023 17:47

Jedna výhra dělí Novaka Djokoviče od obhajoby a celkově osmého titulu ve Wimbledonu. Srbský tenista ve čtvrtfinále na londýnské trávě porazil italského soupeře Jannika Sinnera se skóre 6:3, 6:4, 7:6. V neděli se šestatřicetiletý Djokovič bude pokoušet o vylepšení svého vlastního rekordu v počtu grandslamových trofejí, když se postaví vítězi zápasu mezi světovou jedničkou Carlosem Alcarazem ze Španělska a třetím hráčem světa Daniilem Medvěděvem z Ruska.

Djokovič se nachází ve finále All England Clubu již po páté za sebou, přičemž předchozí čtyři skončily jeho vítězstvím, stejně jako ty v letech 2011, 2014 a 2015. Pouze v roce 2013 nezvládl rozhodující duel na londýnské trávě, když ho porazil domácí hráč Andy Murray. Po letošních triumfech na Australian Open a Roland Garros Djokovič stále usiluje o celoroční Grand Slam, což se mu v dosavadní kariéře ještě nepodařilo.

Barbora Strýcová si v rámci svého rozlučkového turné zahraje finále čtyřhry. Sedmatřicetiletá tenistka z Plzně společně s tchajwanskou spoluhráčkou Sie Šu-wej porazily česko-španělský pár Marie Bouzková a Sara Sorribesová se skóre 6:4, 6:1 a v nedělním finále se utkají s australsko-belgickou dvojicí Storm Hunterová a Elise Mertensová. Na trávě All England Clubu mají možnost zopakovat své společné vítězství z roku 2019.

Bývalá světová jednička ve čtyřhře Strýcová a Sie Šu-wej mají příležitost získat svůj druhý společný grandslamový titul a nahradit na vrcholu žebříčku loňské vítězky Barboru Krejčíkovou a Kateřinu Siniakovou. Nasazené jedničky se však ze soutěže odhlásily kvůli zranění Krejčíkové.

Strýcová se po mateřské pauze vrátila na tenisové kurty v dubnu tohoto roku. Po Wimbledonu se zúčastní domácího turnaje Livesport Prague Open konaného na přelomu července a srpna. S definitivním rozloučením s profesionálním tenisem počítá na US Open v září.

Strýcová a Sie Šu-wej si zajistily postup díky úspěšné koncovce prvního setu. V desáté hře získaly rozhodující brejk a set vyhrály ve svůj prospěch za méně než hodinu. V druhém setu nenasazený česko-tchajwanský pár získal vedení 5:0 a nedovolil žádné dramatické zvraty.

Témata: Strýcová Barbora Záhlavová Novak Djoković tenis