TdF 2023: 10. etapu Tour de France vyhrál Pello Bilbao

Tour de France

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

11. července 2023 20:35

Španělský cyklista Pello Bilbao vyhrál 10. etapu Tour de France. Po projetí 167,5 kilometrů byl Bilbao nejrychlejší ve spurtu skupiny šesti únikových jezdců. V žlutém trikotu vedoucího jezdce nadále pokračuje Dán Jonas Vingegaard, který si udržuje 17sekundový náskok před druhým Slovincem Tadejem Pogačarem.

Pello Bilbao dokázal ve finiši předčít Němce Georga Zimmermanna a Australana Bena O'Connora a zaznamenal první španělské etapové vítězství na Tour de France po pěti letech. Třiatřicetiletý jezdec týmu Bahrain Victorious se při své čtvrté účasti na Tour radoval z premiérového triumfu. Předtím si již dvakrát připsal etapová vítězství na Giro d'Italia. V průběžném pořadí se posunul na páté místo.

Skupina favoritů bojujících o celkové vítězství, v čele s Jonasem Vingegaardem a Tadejem Pogačarem, dojela do cíle téměř tři minuty za vítězem. Na zvlněné trati absolvovali jezdci po jednom dni volna čtyři stoupání třetí kategorie a jednu vrchařskou prémii druhé kategorie.

Středeční etapa z Clermont-Ferrandu do Moulins bude mít délku téměř 180 kilometrů a představuje vhodnou příležitost pro sprintéry. Po třech stoupáních čtvrté kategorie v první části trati následuje rovinatější závěrečná část.

Témata: Tour de France