Tragédie na závodě ve Švýcarsku: Cyklista spadl do rokle, zraněním podlehl

Ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

16. června 2023 18:44

Cyklistický závod Kolem Švýcarska, který je poslední přípravou na nejslavnější etapový závod Tour de France, zasáhla tragédie. Ve věku 26 let zemřel domácí závodník Gino Mäder, který upadl při náročném sjezdu během čtvrteční horské etapy.

"V pátek 16. června po vážné kolizi během páté etapy Kolem Švýcarska prohrál Gino svůj boj s vážnými zraněními, která utrpěl. Celý náš tým je zdrcen touto tragickou událostí. V myšlenkách jsme s Ginovou rodinou a jeho blízkými v těchto těžkých chvílích," uvedla stáj Bahrain Victorious v oficiálním vyjádření.

Mäder se ve čtvrtek po téměř 200 kilometrech jízdy během sjezdu do cíle srazil s americkým cyklistou Magnusem Sheffieldem. CNN s odvoláním na organizátory uvádí, že spadl do rokle, kde nehybně ležel ve vodě, než k němu dorazili záchranáři a pustili se do oživovacích pokusů. Následoval transport do nemocnice v Churu, kde svým zraněním podlehl.

"Jsme zdrceni ztrátou Gina Mädera. Jeho talent, odhodlání a nasazení byly inspirací pro nás pro všechny. Nejen, že byl extrémně talentovaným cyklistou, ale byl i skvělým člověkem, když seskočil z kola," uvedl ředitel stáje Milan Erzen.

Mäder závodil za Bahrain Victorious od roku 2021, už dříve vyhrál etapy na Giro d'Italia a osudném závodě Kolem Švýcarska. Také dosáhl na páté místo v celkém pořadí španělské Vuelty.

Témata: Cyklistika úmrtí