Vladimír Růžička: Kapitán vítězů z Nagana a poslední zlatý trenér oslavil "60"!

Vladimír a Marie Růžičkovi 2

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

7. června 2023 12:02

V úvodních červnových dnech oslavila kulatiny jedna velká osobnost ze světa sportu. V úterý měl 60. narozeniny Vladimír Růžička, legendární hokejista a trenér, na jehož úspěchy národ stále vzpomíná.

A není divu, vždyť národní tým pod jeho vedením získal poslední dva tituly mistrů světa v letech 2005 a 2010. Před loňským bronzem ze šampionátu se dokonce devět let čekalo na jakoukoliv medaili.

Růžička na sebe ale nejprve upozornil jako hráč, s československou reprezentací získal zlato na domácím mistrovství světa v roce 1985. Po revoluci odešel do NHL, kde hrál postupně za Edmonton Oilers, Boston Bruins a Ottawu Senators.

🎂 Kapitán zlatého týmu z Nagana a hlavní trenér posledních mistrů světa z roku 2010 dnes slaví kulatiny 🥳Přejeme všechno nejlepší a pevné zdraví 🙌🏻 #narodnitym #jakolev pic.twitter.com/7N82mu4Cua

— Hokejový nároďák (@narodnitym) June 6, 2023

Následoval návrat do Česka, konkrétně do Slavie, kde později litvínovský odchovanec zahájil veleúspěšnou trenérskou kariéru. Ještě jeden velký úspěch ale přišel na ledě. Růžička byl kapitánem olympijských vítězů z Nagana.

Jako trenér dvakrát vyhrál extraligu, v posledních letech se mu ale tolik nedaří. Poslední sezónu zahájil na lavičce Litvínova, ale s klubem se v říjnu rozešel. 

Témata: Vladimír Růžička hokej