Česko - USA 0:3. Národní tým jistě bez medaile, za rok se hraje doma

Hokej, ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

25. května 2023 17:42

Češi letos odehráli na mistrovství světa v hokeji jediný zápas v Tampere, v němž navíc neskórovali. Na postup přes USA, které loni národní tým porazil v zápase o bronz, tak neměli nárok. Reprezentace se může začít soustředit na šampionát v příštím roce, který hostí Praha a Ostrava.

Čeští hokejisté, jimž kryl záda opět Karel Vejmelka, začali tradičně ze zajištěné obrany, ale i favorizovaní Američané hráli v prvních minutách dost opatrně. První náznak šance měl Kubalík, ale rána nejlepšího střelce se tentokrát neujala. Po faulu na Špačka pak měl dokonce národní tým přesilovku, ale chyběla v ní střelba.

Po návratu vyloučeného hráče se do tlaku dostal soupeř. V první šanci ještě puk skončil vedle, na začátku 13. minuty ale s pomocí několika odrazů poslal kotouč do sítě Matthew Coronato. Zámořský celek pak měl až do odchodu do kabin jasnou převahu.

Svěřenci Kariho Jalonena nastoupili do druhého dějství viditelně aktivněji, Zbořil ale dobrou pozici ke skórování nevyužil. Jenže nakonec to byly opět "hvězdy a pruhy", kdo skóroval. Podobně jako proti Kanadě měl po vhazování v českém obranném pásmu přesnou mušku jeden z obránců, konkrétně Nick Perbix.

Třetí část začala nadějnou šancí Červenky, ale gólman jeho pokus vytěsnil. Češi si dokonce vybojovali početní výhodu, ale výsledek byl stejný jako v první třetině. V 50. minutě navíc přišel třetí inkasovaný gól, jehož autorem se stal Cutter Gauthier. Ofenzivě k čestnému úspěchu nepomohla ani závěrečná hra v šesti bruslařích.

USA - Česko 3:0 (1:0,1:0,1:0)Branky: 13. Coronato (Hutson, Mackey), 29. Perbix (Grimaldi), 50. Gauthier (Tynan)

Česko: Vejmelka - Kempný, Kundrátek - Dvořák, Košťálek - Jordán, Zbořil - Němeček - Červenka, Sobotka, Kubalík - Flek, Černoch, Beránek - Smejkal, Zohorna, Kaut - Voženílek, Špaček, Tomášek - Lenc

Témata: hokej Hokej MS