Zemřel legendární hokejista Petr Klíma (†58), vítěz Stanley Cupu a reprezentant

Petr Klíma

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

4. května 2023 15:50

Ve věku 58 let náhle zemřel bývalý hokejový reprezentant Petr Klíma, který po emigraci z tehdejšího Československa udělal kariéru v NHL, kde vyhrál nejslavnější klubovou trofej Stanley Cup.

O úmrtí informoval klub, jehož byl odchovancem, tedy Verva Litvínov. "S velkou bolestí v srdci oznamujeme, že nás nečekaně opustil Petr Klíma. Legendární Kozel, vítěz Stanley Cupu a jedna z největších postav litvínovské hokejové historie. Zemřel ve věku 58 let. Odpočívej v pokoji," stojí v prohlášení na twitteru.

Klíma v Litvínově v první polovině 80. let zahájil a o více než 20 let později v ročníku 2002/03 ukončil kariéru. Má dva československé tituly s Duklou Jihlava a Stanley Cup s Edmontonem Oilers. V NHL si zahrál také za Detroit Red Wings, Tampu Bay Lightning, Los Angeles Kings a Pittsburgh Penguins.

Československo reprezentoval před emigrací na MS juniorů a Kanadském poháru. O zlato ze seniorského šampionátu v Praze v roce 1985 přišel kvůli zranění, následně utekl do zámoří. Za Česko si nikdy nezahrál.

Témata: Petr Klíma úmrtí