Hokej: České hráčky porazily ve čtvrtfinále MS Finsko 2:1

Hokej, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

13. dubna 2023 19:08

České hokejistky porazily ve čtvrtfinále mistrovství světa v kanadském Bramptonu 2:1 Finsko a stejně jako před rokem, kdy získaly poprvé v historii bronzové medaile, postoupily do semifinále.

Třetí vzájemný souboj těchto týmů ve stejné fázi MS za sebou začal lépe pro Češky, které si vytvořily převahu a díky první přesilové hře měli z pohledu střeleckých pokusů navrch. Gólmanku Keisalaovou ale překonat nedokázaly.

Finky postupně srovnaly krok a ve 12. minutě mohla otevřít skóre Yrjänenová, Škodovou v české brance ale nepřekonala. V 16. minutě ale již Seveřanky vedly, když se prosadila zakončením mezi betony Škodové pohotová Vainikkaová.

Severské hráčky měly následně i další šance, na přelomu první a druhé třetiny si zahrály i dvě přesilové hry, obětavě hrající Češky ale překonat nedokázaly. Ve 26. minutě byla vyloučená Savolainenová a Mlýnková po rychlém vyjetí zpoza branky vyrovnala.

O 49 sekund později navíc český tým vedl, když Tejralová nabila na modrou čáru Mrázové, která se trefila přesně k tyči.

Další početní výhodu ale Češky nevyužily a ve třetí třetině v sérii oslabení bránily těsný náskok. Při prvním vyloučením Láskové ještě zahrozila z brejku Mlýnková, po zbytečných faulech Křížové a Neubauerové v útočném pásmu byla Škodová v ohni střel. Nejblíže vyrovnání byla Liikalaová, která trefila tyč. Tři minuty před koncem utkání se Finky odhodlaly k power play, vyrovnat se jim ale nepodařilo. Tlak navíc ukončil v čase 59:29 faul Rantalaové.

Češky tak stejně jako před rokem porazily Finky ve čtvrtfinále, postoupily do bojů o medaile a zajistily si i pro příští MS start v elitní skupině A. Semifinále je čeká v sobotu.

Témata: hokej