SK Slavia Praha se představí v Mladé Boleslavi, HC Dynamo Pardubice stane proti Spartě

Fotbal, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

8. dubna 2023 11:39

Pražští rivalové Slavia a Sparta se po středečním postupu do finále domácího poháru budou ve víkendovém 26. kole první fotbalové ligy na dálku přetahovat o první místo. Vedoucí vršovický celek čeká duel v Mladé Boleslavi. Letenští, kteří jsou za Slavií pouze vinou horšího skóre, se představí na hřišti posledních Pardubic. Obhájce titulu Plzeň se proti Jablonci pokusí přerušit sérii čtyř ligových zápasů bez výhry.

Slavia vyřadila v semifinále poháru v malém pražském derby Bohemians 1905 až po výhře 3:2 po prodloužení. V nejvyšší soutěži porazila Mladou Boleslavi ve 13 utkáních po sobě, na jejím stadionu pak šestkrát v řadě. Venku v lize ale nevyhrála poslední tři duely. Středočeši doma v nejvyšší soutěži bodovali třikrát po sobě a v osmi z posledních devíti zápasů.

"Na stadion do Boleslavi jezdíme rádi. Udělali jsme tam náš první úspěch ve Slavii, vyhráli jsme poprvé domácí pohár. Je to kousek od Prahy, naši fanoušci jsou schopni stadion vyprodat, takže tam máme skoro domácí atmosféru," řekl asistent slávistického trenéra Zdeněk Houštecký.

Rozjetá Sparta, která v semifinále poháru zdolala České Budějovice 2:0, zvítězila v osmi kolech po sobě a jako jediná na jaře neprohrála. Svěřenci dánského trenéra Briana Priskeho vyhráli venku poslední čtyři ligové duely a se 27 body jsou tam nejlepším týmem soutěže. Pražané v pěti dosavadních ligových zápasech Pardubicím nepodlehli a čtyřikrát je zdolali.

"Jedeme pro tři body, ale jakým výsledkem to bude, je úplně jedno. Doufám, že naše premiéra na pardubickém stadionu bude vítězná. Jsme ve hře o titul. Jestli v ní chceme být dál, musíme co nejvíc vyhrávat," uvedl asistent sparťanského trenéra Luboš Loučka. Po Pardubicích Sparta v následujícím kole vyzve doma Slavii.

Východočeši jsou poslední o skóre před Zlínem. Po úvodní prohře se Slavií na svém zrekonstruovaném stadionu neprohráli v lize třikrát po sobě. "Jsme rádi za to, kde jsme, protože jsme se bodově dotáhli na Zlín. Musíme zachovat klid a nepanikařit. Pořád jsme ve hře, což je pro nás nejdůležitější," podotkl trenér Radoslav Kováč. Bývalý reprezentant působil ve Spartě jako hráč a později tam dělal i asistenta.

Třetí Plzeň ztrácí na pražská "S" sedm bodů. Viktoria doma v lize nevyhrála poslední dva zápasy, Jablonci tam ale nepodlehla osmkrát po sobě a z toho sedmkrát triumfovala. Severočeši ve středeční dohrávce remizovali se Slováckem 1:1 a nevyhráli po čtyřech kolech.

"Věřím, že přijde dost lidí a podpoří nás v ne moc lehké situaci. Nějakou dobu jsme nezvítězili a věříme, že první domácí zápas v dubnu nám přinese štěstí," prohlásil plzeňský asistent Marek Bakoš.

Čtvrtí Bohemians 1905 se v Olomouci pokusí protáhnout vítěznou ligovou sérii. "Klokani" vyhráli poslední čtyři kola, naopak šestá Sigma minule v nejvyšší soutěži nebodovala po 10 zápasech.

"Vyřazení v poháru se Slavií nás hodně bolí, ale na hráče jsem hrdý. Teď nás čeká důležitý zápas v Olomouci, která je naším přímým konkurentem v boji o šestku. Náš cíl je šestka, tím se netajím. O čtvrtém místě nechci mluvit, bylo by to velkohubé, byť na něm jsme," mínil trenér Bohemians Jaroslav Veselý.

Témata: Fotbal sk slavia praha HC Pardubice