Tenis: Petra Kvitová zabodovala v Miami, vyšvihla se ve světovém žebříčku

Petra Kvitová 3

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

3. dubna 2023 19:17

Česká tenistka Petra Kvitová si po zisku titulu v Miami ve světovém žebříčku polepšila na desáté místo. Staronovou mužskou jedničkou je Srb Novak Djokovič, který v čele vystřídal Španěla Carlose Alcaraze.

Třiatřicetiletá Kvitová ve finále porazila 7:6, 6:2 úřadující wimbledonskou šampionku Jelenu Rybakinovou z Kazachstánu. Díky zisku první letošní trofeje a celkově 30. titulu si polepšila o dvě příčky a do první desítky se vrátila poprvé od září 2021.

Na 12. příčce figuruje Barbora Krejčíková, bývalé světové jedničce Karolíně Plíškové patří 16. místo. Obě si polepšily o jednu pozici. V první stovce jsou ještě Marie Bouzková (36.), Kateřina Siniaková (48.), Karolína Muchová (52.), Linda Nosková (54.), Linda Fruhvirtová (60.) a Markéta Vondroušová (83.).

Světovou jedničkou ve čtyřhře je Siniaková, za kterou se na druhém místě drží její deblová spoluhráčka Krejčíková. Nejlepším českým hráčem v mužském žebříčku je jednadvacetiletý Jiří Lehečka na 41. pozici.

Na první místo pořadí ATP se vrátil Djokovič a vylepší vlastní rekord v počtu týdnů v čele žebříčku, kde už strávil 380 týdnů. Pětatřicetiletý Srb vystřídal devatenáctiletého Alcaraze, který v Miami vypadl v semifinále, neobhájil titul a klesl na druhou příčku.

Vítěz rekordních 22 grandslamů Djokovič v Miami stejně jako před tím v Indian Wells nestartoval, protože není očkován proti koronaviru. Vítěz turnaje Rus Daniil Medveděv poskočil o jedno místo na čtvrtou pozici.

Témata: tenis Petra Kvitová