FC Baník Ostrava se postaví Spartě, blíží se i souboj Slavie a Plzně

Fotbal, ilustrační fotografie

Autor: ČTK

11. března 2023 12:22

Přímý souboj o první místo v tabulce mezi fotbalisty Slavie a Plzně bude šlágrem víkendového 23. ligového kola. Pražané drží před západočeským obhájcem titulu jednobodový náskok a ve vyprodaném Edenu budou hájit stoprocentní domácí bilanci v této sezoně nejvyšší soutěže. Oba týmy chtějí odčinit minulé zaváhání.

Třetí Sparta, která ztrácí na Slavii už jen dva body, se rovněž v sobotu představí v Ostravě. Teplice po odvolání trenéra Jiřího Jarošíka povede v domácím utkání proti nováčkovi z Brna poprvé Zdenko Frťala.

Slavia i Plzeň vyhrály jediné z posledních tří kol a před očekávaným vzájemným soubojem se na ně téměř dotáhla Sparta. Vršovičtí půjdou podle bookmakerů do zápasu v roli jasných favoritů. Na podzim sice po brzkém vyloučení Eduarda Santose v Plzni utrpěli porážku 0:3, ale předtím s Viktorií v součtu s pohárem desetkrát za sebou neprohráli. Doma se Západočechy v posledních 11 zápasech bodovali, byť vloni v květnu v nadstavbě Plzeňští nakročili remízou 1:1 v Edenu k titulu.

Slávisté chtějí odčinit minulou porážku 0:1 v Českých Budějovicích a potvrdit bilanci doma, kde vyhráli všech 11 duelů v ligové sezoně. 

Plzeň minule jen remizovala s Olomoucí 1:1 a vyhrála pouze tři z posledních sedmi kol. Viktoria je ale stále nejlepším týmem soutěže venku, kde získala 24 bodů a jen naposledy na Slovácku utrpěla porážku. Západočeši věří, že konečně prolomí čekání na vítězství z Edenu trvající téměř devět let.

V druhém šlágru víkendu bude Sparta proti tradičnímu rivalovi z Ostravy hájit aktuální vítěznou sérii. Letenští z posledních devíti kol ztratili jen dva body za remízu a v lize pětkrát za sebou vyhráli. Ostrava naopak v nejvyšší soutěži čtyřikrát po sobě nezvítězila a v tabulce je až dvanáctá. Sparta v lize s Baníkem v posledních 12 soubojích neprohrála a v listopadu ho zdolala i v poháru.

Témata: Fotbal FC Banik Ostrava