Mistrovství světa ve fotbale dnes končí. Češi ho hltají, Katar jim ale vadí

Fotbal, ilustrační fotografie

Autor: ČTK

18. prosince 2022 10:28

Průměrná sledovanost zápasů ve skupinách na fotbalovém mistrovství světa v Kataru oproti předchozímu šampionátu vzrostla na ČT o zhruba 14 procent na 378.000 diváků na utkání. Dvě pětiny Čechů ale nesouhlasí s tím, že se koná v Kataru.

Česká televize letos kvůli úsporám přeprodala práva na část zápasů MS Nově. Veřejnoprávní televize z Kataru odvysílá 14 zápasů společně s Novou a vedle toho dalších 32 utkání, Nova má exkluzivně 18 zápasů.

Dvě pětiny Čechů ale nesouhlasí s tím, že se současné mistrovství světa ve fotbalu koná v Kataru. Naopak 13 procent se vyslovilo pro pořádání v této zemi, 43 procent na to nemá názor.

Jako důvody, proč by se šampionát neměl v Kataru konat, lidé nejčastěji uváděli vojenský útok pořadatelské země na jiný stát, porušování lidských práv či korupci při rozhodování o pořádání turnaje. Vyplynulo to z průzkumu agentury NMS Market Research.

Šampionát, který začal v Kataru 20. listopadu a finále bude 18. prosince, provázejí kontroverze od chvíle, kdy byl turnaj před 12 lety Kataru přidělen. Týkají se nejen samotného procesu volby, ale také lidskoprávních otázek, včetně podmínek zahraničních dělníků, kteří stavěli stadiony, či práv žen a sexuálních menšin v této konzervativní muslimské zemi.

Témata: Fotbal