Formule 1: Mistrem světa pro letošní rok se stal Max Verstappen po chaotické Velké ceně Japonska!

Vítěz Velké ceny Maďarska Max Verstappen

Autor: Zdeněk Tuhý, stars24.cz

9. října 2022 15:29

Celý víkend byl jako na houpačce. V pátek pršelo, v sobotu se jezdilo na suchu a dnes se jelo zase na mokru. Závod byl deštěm hodně ovlivněný, hned na startu závodu zapříčinil chaos a kolize, reakcí na to bylo zastavení závodu již ve druhém kole.

Max Verstappen dnes podruhé potvrdil své kvality ziskem druhého titulu mistra světa, ale ani letos se to neobešlo bez kontroverzí.

Chaos začal už na startu závodu, kde docela silně pršelo a už po startu nebylo téměř nic vidět ze zadních pozic. Neobešlo se to bez pár nehod a hodin. Velikou nehodu měl Sainz jr. za vlásenkou Hairpin. Pierre Gasly trefil jeden z odpadlých reklamních bannerů po Sainzově nárazu. Ihned zajel do boxů vyměnit křídlo a také gumy do silného mokra. Ale v polovině druhého kola byl závod zastaven, ale než se celé pole dojelo za safety carem do pit lane, na dráhu vyjel odtahový traktor. Mnoho jezdců ho minulo velmi těsně, což vyvolalo silné rozhořčení na adresu FIA. 

I cannot believe what I've just witnessed. At Suzuka of all places https://t.co/OmIpiYQu86

— Tom Bellingham (@TommyWTF1) October 9, 2022

Závod byl restartovaný za necelé dvě hodiny, tedy v 9:15 našeho času. Nejel se plný počet kol, ale pouze 28. Během té doby se svedlo plno odvážných a krásných soubojů. Jezdci také po pár kolech od restartu přezuli na přechodnou směs do mokra, která začala velmi dobře fungovat.

V posledním kole spolu sváděli tvrdý souboj Charles Leclerc a Sergio Pérez. Bitva pokračovala až do poslední šikany před cílem, Leclerc měl už sjeté gumy, střihl si šikanu a poté Péreze tvrdě zablokoval, načež byl ihned komisaři posunut z 2. místa na 3.

Měli se udělovat poloviční body, jelikož se neodjelo 100 % závodu, ale jen něco přes 50 %, to by Verstappen titul slavil až za dva týdny v Americe, ale z neznámého důvodu byl udělen plný počet bodů. Tímto faktem se stal Max Verstappen dvojnásobným šampionem již dnes.

Témata: Formule 1