Velká pardubická letos bez zahraničních hostů. Odstartuje Talent i No Time To Lose

Velká pardubická

Autor: ČTK

30. září 2022 14:31

Obhájce vítězství Talent poběží Velkou pardubickou s číslem čtrnáct. Rozhodlo o tom dnešní losování nejslavnějšího překážkového dostihu v Česku, který se uskuteční v neděli 9. října.

V jeho startovní listině je aktuálně patnáct koní. Z původně přihlášených sedmnácti byli vyškrtnuti irský bělouš Young Dev a svěřenkyně Josefa Váni mladšího Santa Klara, která měla být jedinou klisnou v závodě.

Vedle jedenáctiletého Talenta, v jehož sedle stejně jako loni bude Pavel Složil mladší, je ve startovní listině z minulých vítězů Velké pardubické ještě No Time To Lose. Šampion z roku 2017, kterého trénuje Josef Váňa starší, odstartuje s jedničkou.

Na rozdíl od rovinových dostihů ale nejsou při těch překážkových čísla až tak podstatná. "Určitě tím nedojde k žádnému ovlivnění dostihu, protože to není ze startovních boxů. Jen mohou být důležitá, když si někdo přeje nějaké číslo, že mu přináší štěstí," poznamenal na dnešní tiskové konferenci žokej Josef Bartoš, trojnásobný vítěz Velké pardubické.

Bartoš tentokrát bude v sedle Brunch Royala, který je podle aktuálních sázkových kurzů druhým favoritem hned za Talentem. Devítiletý kůň stáje Scuderia Aichner zatím v Česku nestartoval. "Je to kůň s úspěšnou mezinárodní účastí v krosech ve Francii i v Itálii. Ve Francii běhal s dobrými krosaři. Má jednu z největších kvalit v poli," řekl Bartoš. Je zvědavý, jak se Brunch Royal vypořádá s premiérovým startem na distanci 6900 metrů a náročnými pardubickými oranicemi, s nimiž nemá žádnou zkušenost. Vylosoval si šestku. "Je to číslo, které v mém životě nic neznamená," poznamenal žokej, který se po červnovém těžkém zranění dokázal vrátit do formy a o víkendu vyhrál s L'Estranem počtvrté za sebou Velkou cenu Merana.

Po odhlášení Young Deva bude startovní pole bez zahraničních hostů. Patnáct účastníků považuje Bartoš za ideální počet. "Není to ani málo, ani moc. Byl bych rád, kdyby patnáct koní bylo v cíli, aby ten dostih prošel bez zranění a bez pádu," řekl. Černým koněm dostihu je pro něj Mr. Spex. "Už ukázal svou kvalitu, několikrát byl jen těsně za těmi nejlepšími," uvedl. První výhru na Velké pardubické by přál žokeji Jaroslavu Myškovi, který bude v sedle vítěze zářijové kvalifikace Imphala.

Témata: Velká pardubická