Filip Salač skončil ve Velké ceně Nizozemska desátý

Filip Salač

Autor: ČTK, stars24.cz

26. června 2022 20:27

Motocyklový jezdec Filip Salač skončil ve Velké ceně Nizozemska desátý a dosáhl nejlepšího výsledku v Moto2. Dvacetiletý český závodník překonal v Assenu ve své první sezoně v této kategorii dosavadní maximum, kterým bylo 13. místo v květnové Grand Prix v Mugellu.

Na nizozemském okruhu zvítězil Španěl Augusto Fernández, který zopakoval týden starý triumf ze Sachsenringu. Díky třetímu prvenství v sezoně se dotáhl v čele šampionátu na Itala Celestina Viettiho, jenž dojel čtvrtý. Oba mají 146 bodů. O bod za nimi je Japonec Ai Ogura, který v Assenu obsadil druhé místo. Třetí byl vítěz kvalifikace Brit Jake Dixon.

Salač po startu z dvanácté pozice bodoval v jedenáctém letošním závodu popáté. V celkovém pořadí má 14 bodů a polepšil si na 21. příčku. Navnadil ho už povedený warm-up, v němž byl osmý.

"Byl jsem spokojený, ale měl jsem velký stres z prvního kola, protože trať v Assenu je hodně úzká a na těch velkých motorkách je důležité se tam složit. Bál jsem se, abych neudělal chybu a závod pro mě neskončil hned na začátku. Nakonec to vyšlo, v závodě jsem měl dobré tempo, povedla se z toho moje první TOP10 v Moto2, mám velkou radost," uvedl Salač v tiskové zprávě.

V královské třídě MotoGP vyhrál Ital Francesco Bagnaia. Průběžné pořadí dál vede Francouz Fabio Quartararo, i když dvakrát upadl a letos poprvé nedojel. Jeho nejbližší pronásledovatel Španěl Aleix Espargaró však snížil odstup na 21 bodů díky čtvrtému místu poté, co předvedl skvělou stíhací jízdu.

Ve čtvrtém kole měl první pád Quartararo, když předjížděl právě Espargara a střetli se spolu. Španěl se na stroji udržel, ale vrátil se na trať se ztrátou. Ještě větší manko nabral francouzský obhájce titulu, i on však pokračoval. Vítěz tří letošních Velkých cen ale skončil na zemi ještě jednou a měl po závodu. Po něm se došel Espargarovi omluvit.

Bagnaia zvítězil s náskokem 444 tisícin sekundy před krajanem Marcem Bezzecchim, který se dostal na pódium v MotoGP poprvé. Třetím triumfem v sezoně napodobil bilanci Quartarara a krajana Eney Bastianiniho. Z posledních šesti závodů Bagnaia tři vyhrál a třikrát nedojel do cíle.

V Moto3 vybojoval první vítězství v kariéře Japonec Ajumu Sasaki. Vedení v šampionátu udržel díky třetímu místu Španěl Sergio García, který v těsném dojezdu nestačil na Sasakiho a svého krajana Izana Guevaru, s nímž prohrál o 78 tisícin sekundy. Guevara se mu v hodnocení seriálu přiblížil na tři body.

Po Velké ceně Assenu bude mít světový šampionát dlouhou přestávku až do 7. srpna, kdy se pojede v Silverstoneu. Za dva týdny se měla konat Grand Prix Finska, ale kvůli bezpečnostní situaci v oblasti byla po ruské invazi na Ukrajinu zrušena.

Témata: Filip Salač