Rallye Hustopeče: Kopecký vede po první etapě

Jan Kopecký

Autor: ČTK, stars24.cz

18. června 2022 16:12

Úřadující český šampion Jan Kopecký vede po první etapě Rallye Hustopeče, v níž útočí na osmé vítězství. Do čela čtvrtého dílu mistrovství republiky se dostal v páteční poslední rychlostní zkoušce, kterou vyhrál o dvě sekundy před Filipem Marešem a s více než šestisekundovým náskokem před Václavem Pechem, kterého sesadil na průběžné druhé místo.

Pech, který ovládl populární soutěž mezi moravskými vinicemi čtyřikrát a obhajuje loňské vítězství, ztrácí na svého velkého rivala 5,9 sekundy. Celkově třetí Mareš ztrácí přes osm sekund. V sobotu je na programu zbylých šest měřených úseků.

Hlavní dva adepti na vítězství si po pátečním programu stěžovali na pouze minutové startovní intervaly a zvířený prach na trati. "Trochu nerozumím tomu, proč se nestartovalo po dvou minutách, protože plán takový byl. Je to škoda. Nevím, kdo to rozhodl, nebo proč se tak stalo, ale myslím, že by se mělo bojovat za fér podmínek," citoval Kopeckého server autosport.cz.

"Potřebovali prostě dostat auto dopředu, takže nám nedali ty dvě minuty, které se tady v noci tradičně dávaly. Na těch šotolinách jsme museli jet pomalu. Tři kilometry na šotolině v totální mlze. Nevím, proč to nová ředitelka rozhodla takto. Celou dobu se to tady tak dělalo, teď ne. Zničená celá sportovní hodnota a fair play," zlobil se Pech.

Čtyřicetiletý Kopecký zvítězil v předchozích rallye na Šumavě a v Českém Krumlově a má v čele mistrovství ČR náskok 27 bodů na Mareše. Pech, který vyhrál na úvod sezony Valašskou rallye, startuje s vozem kategorie WRC a jeho výsledky se do hodnocení šampionátu nezapočítávají.

Témata: Jan Kopecký (rally)