Roland Garros: Rafael Nadal ve finále, o titul zabojuje i Havlíčková

Rafael Nadal 2

Autor: ČTK, stars24.cz

4. června 2022 10:45

Španělský tenista Rafael Nadal postoupil po zranění svého soupeře Němce Alexandera Zvereva do čtrnáctého finále na Roland Garros. Třetí hráč světa Zverev si za stavu 6:7, 6:6 podvrtnul kotník na pravé noze, kurt opustil na kolečkovém křesle a následně zápas skrečoval.

Nadal narazí v nedělním finále na Nora Caspera Ruuda. Osmý tenista žebříčku ATP porazil Chorvata Marina Čiliče 3:6, 6:4, 6:2, 6:2 a zahraje si první grandslamové finále v kariéře. Do rozhodujícího zápasu turnaje "velké čtyřky" se dostal jako první Nor v historii.

Pátý hráč světa Nadal zaznamenal v den svých 36. narozenin 111. vítězství na Roland Garros v kariéře a zabojuje v Paříži o rekordní čtrnáctý titul. Od roku 2005 prohrál v Paříži jen tři zápasy. Celkem může získat 22. grandslamový titul, čímž by posunul vlastní historické maximum.

O jedenáct let mladší Zverev skončil v semifinále Roland Garros podruhé za sebou. Olympijský šampion z Tokia tak na svůj první grandslamový titul dál čeká.

Lucie Havlíčková v českém semifinále juniorek na Roland Garros porazila Sáru Bejlek 6:3, 6:7, 7:5 a zahraje si v Paříži o svůj první grandslamový titul ve dvouhře. Turnajová devítka může v Paříži navázat na loňský triumf Lindy Noskové. Sedmnáctiletá Havlíčková vyzve stejně starou Argentinku Solanu Sierraovou, která dnes vyřadila jinou českou hráčku Nikolu Bartůňkovou po setech 7:5, 6:0.

Vedle Noskové vyhrála juniorku Roland Garros před 44 lety Hana Mandlíková a před ní také Regina Maršíková (1975) a Renáta Tomanová (1972).

České tenistky navíc nebudou chybět ani ve finále čtyhry. Poté co Havlíčková s Bejlek porazily chorvatsko-belgický pár Lucija Čiričová Bagaričová, Sofia Costoulasová 6:4, 6:2, narazí v boji o titul na krajanku Bartůňkovou, která hraje se Švýcarkou Celine Naefovou. Ty zdolaly pro změnu v semifinále Yaroslavu Bartashevichovou a Ksenii Zajcevovou 3:6, 6:1, 10:7.

Témata: tenis Rafael Nadal Lucie Havlíčková