Česko - Kanada 1:6. Debakl v semifinále, o bronz v neděli s USA

Čeští hokejisté se snaží překonat kanadského brankáře. Podařilo se to jen jednou.

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

28. května 2022 20:05

Finálové účasti se národní tým po dvanácti letech nedočkal, stále však může ukončit medailový půst, který je o dva roky kratší. V sobotním semifinále čeští hokejisté jasně podlehli Kanadě, výsledek 1:6 mluví za vše.

Beze změn, tedy v totožné sestavě jako ve čtvrtečním čtvrtfinále proti Německu nastoupil národní tým do zápasu, který mu mohl zajistit po deseti letech medaili z mistrovství světa. 

Kanaďané začali náporem, několikrát zaměstnali brankáře Karla Vejmelku. Tlak otupil faul vysokou holí na Davida Pastrňáka, který byl oceněn trestem 2+2 minuty. 

Hráči s javorovým listem na hrudi ji dlouho bránili výborně, pak ale propadli při napadání. David Krejčí jel vstříc brankáři a tvrdou ranou jej nekompromisně propálil. 

Soupeři se v závěru první třetiny vyplatil důraz před brankou. Třiatřicet vteřin před odchodem do kabin se puk dostal do brankoviště a Dylan Cozens jej nakonec dostal do sítě. 

Ve druhé části si po oplácení Pastrňáka zahráli první přesilovou hru také kanadští hráči a rychle ji využili. Obratným manévrem před brankou se prosadil Adam Lowry. O pouhých jednaosmdesát sekund později navíc přidali třetí gól z dorážky, u které byl první Kent Johnson.

V 31. minutě navíc fauloval střelec Krejčí a zámořští hokejisté si rychle poradili také s druhou početní převahou. Mimořádně přesnou ránu předvedl divákům v Tampere Matt Barzal. 

Češi nepochybně chtěli zabrat ve třetí třetině, v úvodu zvládli oslabení. Po necelých čtyřech minutách hry vyrazil do brejku Cole Sillinger a zavěsil popáté. Pastrňák pak sice po faulu na Vránu jel trestné střílení, soupeřova gólmana ale nepřekonal. 

Karimu Jalonenovi pak nevyšla trenérská výzva kvůli přezkoumání ofsajdu před šestou brankou z Cozensovy hokejky. Národní tým prohrál 1:6, v neděli odpoledne jej čeká zápas o bronz s USA. 

Témata: Hokej MS hokej