MS v hokeji: Příští dva dny budou klíčové. Jaké zápasy čekají český tým?

Ilustrační foto

Autor: ČTK

22. května 2022 18:33

Dva zápasy ve dvou dnech proti velmi těžkým soupeřům čekají v Tampere české hokejisty na konec programu základní skupiny B mistrovství světa. V pondělí bude jejich soupeřem tým USA, v úterý pak změří síly s domácím Finskem.

Ve hře bude definitiva postupu, ale i možnost vylepšit pozici v tabulce s ohledem na případného čtvrtfinálového soupeře. Pondělní utkání s Američany začne v 15:20.

Před dnešními zápasy Lotyšů a Norů bylo zřejmé, že k postupové jistotě schází výběru kouče Kariho Jalonena bod. "Ke každému utkání musíme přistupovat jako k duelu play off. Zápas od zápasu teď jdeme na silnější soupeře. Kluci mají tu sílu obrovskou, ale je potřeba se vyvarovat takových těch hlušších míst, která tam máme," řekl novinářům po dnešním tréninku asistent trenéra Libor Zábranský.

"Včera s Norskem jsme tam měli hodně ztrát na modrých čarách, kdy nám otáčeli hru, ve druhé třetině tam pak bylo během deseti minut těch drobných chyb hodně, v té třetí přišla tři zbytečná vyloučení. A toho je třeba se vyvarovat, protože ty čím dál těžší týmy, na které půjdeme, mají provedení přesilovek kvalitní a za stavu 3:1 si vyloučení nemůžeme dovolit," zdůraznil Zábranský. "Věřím, že vydržíme hrát dobře celých šedesát minut."

Američané dosud na turnaji vyhráli čtyři z pěti utkání, naposledy dokázali gólem v prodloužení zdolat i silné Švédy. Jediným přemožitelem zámořského výběru je domácí Finsko, které zvítězilo 4:1, pod prohru se ale výrazným způsobem podepsal zkrat útočníka Austina Watsona, jenž byl zkraje druhé třetiny vyloučen na pět minut a do konce utkání za faul na hlavu, jeho spoluhráči pak v oslabení dvakrát inkasovali a ve vyrovnané partii rázem prohrávali 0:3.

Od posledního vzájemného souboje s Američany už uběhly čtyři roky. Naposledy se oba týmy utkaly na MS v Dánsku 2018, kde národní tým prohrál ve čtvrtfinálové bitvě 2:3 a turnaj pro něj skončil, zatímco Američané nakonec získali bronz.

Témata: Hokej MS Hokej MS CZE Tým