Česká hokejová reprezentace: V jaké sestavě pojedeme na mistrovství světa?

Český tým na hokejovém MS

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

8. května 2022 20:41

Po příletu do Prahy ze švédského Stockholmu, kde česká hokejová reprezentace ovládla Švédské hokejové hry zveřejnil finský stratég v českých službách Kari Jalonen nominaci na blížící se mistrovství světa v hokeji, které se od pátku 13. května bude konat ve Finsku. Nejednoho tak jistě překvapí, že v nominaci nakonec chybí jméno útočníka Filipa Chlapíka, který nebyl letos ani Zimních olympijských hrách v Pekingu, stejně tak jako jméno nového gólmana, který se dosud během přípravy v týmu neobjevoval a to Lukáš Dostál z Anaheimu. Stejně tak se v týmu pro MS neobjevuje ani obránci Jakub Krejčík a Michael Moravčík a útočníci Ondřej Beránek a Patrik Zdráhal.

V případě Filipa Chlapíka je jeho absence o to překvapivější, že se jedná o nejproduktivnějšího hráče nejen základní části, ale i následného play-off v sezóně extraligy 2021/22. „Viděl jsem ho ve spoustě zápasů Sparty a vím, že dominoval extralize. Ale museli jsme se rozhodnout, kdo bude chodit na přesilovky a v nich jsme mu to místo prostě nenašli,"  dodal k tomu vysvětlení na nedělní tiskové konferenci na Letišti Václava Havla v Praze Kari Jalonen.

Ten překvapil ve své pětadvacetičlenné nominaci, ve které se nachází tři gólmani, osm obránců a čtrnáct útočníků, i tím, že trojici bránkářů tvoří i Lukáš Dostál z Anaheimu a je tak další nečekanou posilou z NHL. Dostál se totiž v přípravě vůbec neobjevil. A tak se místo v nominaci nenašlo ani pro Štěpána Lukeše, jenž byl s týmem celou dobu. Co se týče Dostála, tak ten v dresu Anaheimu v této sezóně chytal jen ve čtyřech duelech, v dalších čtyřiceti se však objevil na farmě v dresu San Diego Gulls. A právě tento tým byl v pátek z play-off AHL.

V Jalonenově nominaci se nachází hned osmnáct hokejistů, kteří už v minulosti poznali atmosféru světového šampionátu. To však o sobě nemohou říct všichni tři gólmani, nováček v reprezentaci obránce Jiříček a útočníci Černoch, Holík a Kodýtek.

Dodejme, že poprvé čeští reprezentanti na mistrovství světa ve Finsku představí v sobotu 14. května v duelu s Velkou Británií. Ve skupině B, která se bude hrát v Tampere, se pak Češi ještě utkají se Švédskem, Rakouskem, Lotyšskem, Norskem, USA a Finskem.

Nominace české hokejové reprezentace pro MS 2022:

Brankáři:

Marek Langhamer (Ilves Tampere/Fin.)Karel Vejmelka (Arizona/NHL)Lukáš Dostál (Anaheim/NHL)

Obránci:

Tomáš KundrátekDavid Musil (oba Třinec)David Jiříček (Plzeň)Michal Jordán (Chabarovsk/KHL)David Sklenička (Kärpät Oulu/Fin.)Jan Ščotka (Jyväskylä/Fin.)Filip Hronek (Detroit/NHL)Radim Šimek (San Jose/NHL)

Útočníci:

Jiří ČernochJakub Flek (oba Karlovy Vary)Matěj Blümel (Pardubice)Petr Holík (Brno)Petr Kodýtek (Plzeň)David Krejčí (Olomouc)Roman Červenka (Rapperswil-Jona/Švýc.)Jiří Smejkal (Pelicans Lahti/Fin.)Matěj Stránský (Davos/Švýc.)Michael Špaček (Frölunda/Švéd.)Hynek Zohorna (Oskarshamn/Švéd.)Tomáš Hertl (San Jose/NHL)Dominik Simon (Anaheim/NHL)Jakub Vrána (Detroit/NHL)

Témata: Hokej MS Hokej MS CZE Tým